STANOVNICI GRADA NEZADOVOLJNI: Masovni turizam pregazio Dubrovnik

Žitelji starog grada Dubrovnika koji je decenijama hvaljen kao "dragulj Jadrana", kažu da to nekada jeste bila privilegija, a da je sada noćna mora.

Mnogobrojni turisti zaglavljuju se na ulazima u drevni kameni grad, deo svetske baštine na listi UNESKA, a veliki brodovi za krstarenje ih i dalje neprekidno dovoze u hiljadama. Dok ljubitelji popularne TV serije "Igra prestola" traže mesta na kojima je ona snimljena, guraju se na čuvenom Stradunu, kamenom popločanoj pešačkoj ulici duž koje su srednjovekovne crkve i palate.

Dubrovnik je vrhunski primer posledica masovnog turizma, svetske pojave gde usled povećanja broja posetilaca izuzetni gradovi, naročito mali, umeju da pokleknu od gužve. Dok broj posetilaca raste, lokalne vlasti traže način kako da spreče da turisti unište šarm grada.

- To je neverovatno, kao da živite usred Diznilenda - kaže stanovnik kuće koja gleda na Staru luku u senci kamenih gradskih zidina.

Obično po osam brodova za krstarenje dnevno dođe do tog grada sa svega 2.500 stanovnika, a svaki brod iskrca na ulice po oko 2.000 turista. Ima i dana kada se tu usidri čak 13 brodova.

- Žao mi je i nas i njih (turista), jer ne mogu da osete grad dok se sudaraju s drugim turistima - rekao je jedan Dubrovčanin.

Taj problem je počeo da škodi ugledu Dubrovnika u inostranstvu.

UNESKO je prošle godine upozorio da je mesto tog grada na listi svetske kulturne baštine ugroženo zbog porasta broja turista.

Popularni putopisni blog "Diskaverer" je nedavno ukazao da je poseta tom istorijskom gradu "vrhunac svakog odmora u Hrvatskoj, ali gomile koje su napunile njegove uske ulice i prolaze, ne donose kvalitetno iskustvo".

U blogu piše i da dodatna pažnja koju taj grad dobija kao mesto snimanja "Igre prestola", u kombinaciji s dolaskom brodova za krstarenje, stvara "problem epskih razmera".

Putnicima je zato dat savet da posete druge stare gradove u blizini.

Dubrovačke vlasti su 2017. godine najavile plan "Poštovati grad" koji ograničava broj turista s brodova za krstarenje na maksimalno 4.000 istovremeno, u bilo koje doba dana. Međutim, taj plan tek treba sprovesti.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.