Nagrađeni knjizevnici na Vidovdanskom pesnickom priocescu

GRAČANICA, 28. juna 2010. (Beta) - Četvoro književnika nagrađeno je sinoć u okviru duhovno-kulturne manifestacije "Vidovdansko pesničko pričešće", održane u konaku manastira Gračanica, na Kososvu.

Najveću nagradu - "Zlatni krst kneza Lazara", dobio je Brana Crnčević, "Gračanička povelja" uručena je pesniku Svetislavu Vlahoviću, "Kondir Kosovske devojke" Miroslavu Mihajloviću - Ceri, a "Pero despota Stefana Lazarevića" pesnikinji Vidosavi Arsenijević.

Svečanosti uručenja nagrada, između ostalih, prisustvovali su srpski patrijarh Irinej, mitropolit Amfilohije, ministar vera u Vladi Srbije Bogoljub Šijaković i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Šijaković je uručujući nagrađu Brani Crnčeviću ocenio da "krst kneza Lazara svi na Kosovu nose više od 600 godina".

"To je časni krst jer se vezuje za vidovdansku etiku. Ona nam ne dozvoljava da priznamo silu kao pravo, da priznamo namet kao dobrovoljno ropstvo. Taj etos nas drži uspravno ovde na Kosovu", naveo je Šijaković.

Crnčević je zahvaljujući na nagradi istakao da se "ni u snu ne bi usudio da je omalovaži".

Bogdanović je otvarajući manifestaciju ocenio da je vreme za jedinstvo, mudrost, strpljenje i jedinstvo Srba.

"Danas je vreme za pomirinje nas samih sa sobom. Bićemo u našim naporima uspešni samo ako se sačuva i neguje jedinstvo između države i naroda još više nego do sada", rekao je Bogdanović.

Tokom pesničkog bdenja u konaku manastira Gračanica svoje stihove su kazivali pesnici koji su proteklih skoro dvadeset godina nagrađeni na "Vidovdanskom pesničkom pričešću", kao i pesnici iz dijaspore.

Sinoćna manifestacija je zbog kiše održana u konaku manastira, umesto u porti što je ranije uobičavano.

Pesnici će danas, na Vidovdan, svoje stihove kazivati na Gazimestanu ipored Lazareve trpeze u Babinom mostu.

Patrijarh Irinej će danas s mitropilitom Amfilohijem i vladikama Atanasijem i Teodosijem služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastirskoj crkvi u Gračanici, a zatim će na Spomeniku palim srpskim junacima na Gazimestanu služiti pomen.

nik/lid/dar

Pogledajte još