Maja Gojković: Potrebne regionalne politike za borbu protiv klimatskih promena

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da su potrebne regionalne politike koje će olakšati borbu sa klimatskim promenama, jer kako je ocenila, interesi zemalja u regionu su po tom pitanju neodvojivi i zato politike moraju biti zajedničke i solidarne.

Kako je saopštio kabinet predsednice Skupštine Srbije, na petoj Konferenciji parlamenata Dunavskog regiona koja se održava 4. i 5. oktobra u Budimpešti Gojković je kazala da je na parlamentima da putem zakonodavne aktivnosti i svojih nadležnosti doprinesu boljem suočavanju sa klimatskim promenama.

- Samo u periodu posle 2000. godine Srbiju i region je pogodilo nekoliko ekstremnih klimatskih i vremenskih nepogoda, koje su prouzrokovale značajne materijalne gubitke, kao i gubitke ljudskih života - rekla je Gojković i dodala da Srbija preduzima veliki broj aktivnosti na ublažavanja posledica i adaptaciji klimatskim promenama.

U saopšenju predsednice Skupštine Srbije navodi se i da je Gojković na konferenciji kazala da u buđenju svesti građana o klimatskim promenama parlamentarci imaju suštinsku ulogu.

Na Konferenciji o ulozi parlamenata u borbi protiv klimatskih promena učestvuju delegacije Austrije, Bosne i Hervegovine, Bugarske, Hrvatske, Češka, Nemačke, Crne Gore, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i Mađarske.

Izvor: Beta
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još