DVOJE HUMANITARACA: Nobelova nagrada za mir borcima protiv seksualnog nasilja

Nobelovu nagradu za mir ove godine dobili su borci protiv korišćenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu Nađa Murad i Denis Mukvege.

Mukvege je ginekolog iz Konga koji radi sa žrtvama silovanja, a Nađa Murad je pripadnica naroda Jezida iz Iraka koju su silovali estremisti Islamske države. Oboje se bore protiv korišćenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu.

Ginekolog i žrtva, Denis Mukvege i Nađa Murad su otelotvorenje svetskog pokreta koji prevazilazi okvir samo ratnih sukoba kao što je pokret "I ja" (MeToo) koji je nastao pre godinu dana otkrićima o seksualnom zlostavljanju u medijima, prenosi agencija "Frans pres".

Predsednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen rekla je da su ovogodišnji dobitnici izabrani da se skrene pažnja na činjenicu da se "žene zapravo koriste kao oružje u ratu".

Ona je rekla da su dobitnici Denis Mukvege (63) i Nadia Murad (25) ugrozili ličnu bezbednost da bi se borili protiv toga.

- Denis Mukvege je neko ko je posvetio ceo svoj život žrtvama seksualnog nasilja počinjenog za vreme rata. Nađa Murad je žrtva koja govori o zloupotrebama počinjenim nad njom i nad drugima - rekla je Rajs-Andersen.

Mukvege je lečio hiljade žena u Kongu, mnoge od kojih su bile žrtve grupnog silovanja.

Naoružani ljudi pokušali su da ga ubiju 2012. godine što ga je primoralo da privremeno napusti zemlju.

On je radio u bolnici "Panzi" koju je osnovao 1999. u Bukavu, na istoku Demokratske Republike Kongo.

- Mogli smo da postavimo crvenu liniju protiv hemijskog oružja, biološkog oružja, nuklearnog oružja, danas treba takođe da stavimo crvenu liniju protiv silovanja kao oružja u ratu - rekao je Mukvege za "Frans pres" 2016. godine.

Murad je jedna od oko 3.000 Jazidi žena i devojaka koje su bile žrtve silovanja i drugog nasilja u rukama vojske Islamske države.

Ona je 2014. uspela da pobegne posle tri meseca zatočeništva i rešila je da govori o svojim iskustvima.

Sa 23 godine imenovana je za prvog ambasadora dobre volje Ujedinjenih nacija za dostojanstvo preživelih od trgovine ljudima.

Uz priznanje dobitnicima se dodeljuje i novčana nagrada od devet miliona švedskih kruna (1,01 milion dolara).

Nagrade će biti uručene u Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti osnivača nagrade, švedskog industrijalca i filantropa Alfreda Nobela.

Za Nobelovu nagradu za mir ove godine prijaviljeni su 331 pojedinac i organizacije.

Prošle godine Nobelovu nagradu za mir dobila je Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN).

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još