Održana EU Art Night u Muzeju grada Beograda

U okviru 57. Oktobarskog salona, u subotu 6. oktobra u Muzeju grada Beograda održan je kulturni performans u organizaciji Balkan Urban Movementa a uz podršku Delegacije Evropske Unije u Beogradu pod nazivom “EU Art Night”.

Ideja ovog događaja je približavanje savremene umetnosti građanima, čime je ponovo podignuta lestvica kreativnosti u konceptu spajanja kulture i mladih. Osnovna poruka jeste "snaga različitosti" a veliki broj mladih iz celog regiona, predstavnici EU, ambasadori i mnoge druge zvanice iz kulturnog i javnog života Srbije prisustvovali su spoju modernog i klasike u Muzeju grada Beograda, uz zvuke DJ-a i harfe.

Ovaj moderan koncept koji je već pokazao dobre rezultate u zapadnoevropskim zemljama, omogućio je gostima da se u opuštenoj atmosferi žurke u muzeju, upoznaju sa delima savremene umetnosti nekih od najpoznatijih umetnika i umetnica iz celog sveta. Uz pomoć deset kustosa preko 250 gostiju je uživalo u vođenim turama kroz postavku 72 umetnika u Muzeju grada Beograda.

Na otvaranju gostima se najpre obratio Nj.E. Sem Fabrici, Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, koja je glavni pokrovitelj ovog događaja. On je ovom prilikom naglasio da je Oktobarski salon važan za kulturno nasleđe Srbije, ali i Evrope, izdvajajući posebno njegov značaj za mlađe generacije:

- Večeras su se ovde okupli mladi iz regiona što je veoma bitno. Iz kakofonije, koja je tema ovog 57. Oktobarskog salona, oni mogu mnogo da nauče jer je ona zanimljiva i spaja različitosti, a poptuno jeprirodno da podržimo ideju da se mladima na ovaj način kroz spoj modernog i kulturnog, približi savremena umetnost – istakao je Fabrici.

Gordana Goncić, direktorka Kulturnog centra Beograd koji je organizator 57. Oktobrskog salona i domaćin EU Art Night događaja, rekla je da je ovogodišnji Oktobarski salon doveo u Beograd svet savremene vizuelne umetnosti u svoj njegovoj različitosti:

- Kakofonična struktura izložbe na kojoj izlažu 72 umetnika i umetnice iz celog sveta, premošćuje nacionalne, rasne, generacijske, rodne, klasne i sve druge različitosti. Upravo to je poruka koju želimo da pošaljemo mladim ljudima i razlog zašto smo se okupili večeras - naglasila je Goncić.

Danijela Maljević, predsednica Udruženja građana Balkan Urban Movementa glavnog organizatora ovog događaja izrazila je zahvalnost EU Delegaciji u Srbiji, Kulturnom centru Beograda i svima koji su prepoznali značaj ove inicijative:

- Savremena umetnost i kultura su izuzetno važni za razvoj jednog društva, i upravo svesni toga realizovali smo ovaj događaj kroz koji smo dela umetnika i umetnica savremene umetnosti izloženih u okviru 57. Oktobarskog salona iskoristili da ukažemo mladima na “snagu različitosti” - zaključila je Maljević.

Umetnik Nikola Kolja Božović dodao je da je ovaj Oktobarski salon jedan od najuspešnijih do sada, a razlog tome jeste to što su ovoga puta svi segmenti društva bili skladni u podršci savremenoj umetnosti i kulturi:

- Iako je ovo gradska manifestacija, podršku 57. Oktobarskom salonu su dali svi, od gradskih, preko državnih institucija i diplomatskog kora, do nevladinih organizacija, umetnika, akademika i građana.

Mihailo Grupković, predsednik skupštine GO Vračar, koji je govorio o nužnosti da lokalne samouprave pruže podršku većem angažmanu mladih ljudi u kulturi i njihovoj mobilnosti i povezivanju.

Događaju su, pored 150 gostiju iz Evrope - mladih umetnika i kreativaca, prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora a među njima njihove ekselencije ambasadori Italije Karlo Lo Kašo, Finske Perti Ikonen, Belgije Adam Konrad, Francuske Frederik Mondolini, Crne Gore Branislav Mićunović, Egipta Amr Alguvеili, Šef Misije OEBSa Andrea Oricio, predstavnici ambasada Nemačke i Austrije, te ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još