Država i građani mogu smanjiti nasilje nad decom

BEOGRAD, 29. juna 2010. (Beta) – Država može da smanji nasilje posebno nad decom samo ako deluje preventivno i uz aktivnu pomoć građana u otkrivanju i prijavljivanju potencijalnih nasilnika, izjavila je u utorak direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Leposava Kron.

"Državna reakcija na strašne zločine ne sme da se svede na zgražavanje, osudu i sankcije, nešto se mora raditi i na sprečavanju. Potrebno je što više savetovališta i ne okretati glavu, primećivati, prijavljivati i biti od pomoći državi da se problem nasilja redukuje i minimizuje", ocenila je Kron za agenciju Beta povodom silovanja i ubistva osmogodišnje devojčice u Starim Ledincima kod Novog Sada.

Međutim, naglasila je ona, država ne može da učini ni dovoljno ni mnogo bez pomoći građana i zato je suštinska poruka "onima koji su u poziciji moći da donose odluke u ime države - obrazujte građane i izdvojite novac za to".

"Silovanje i ubistvo devojčice je ekstremno monstruozan zločin, ali problem je što se takvi zločini teško mogu predvideti. Kada se takve strašne stvari dese, svi osuđuju zločin, a tada je prekasno. Država mora da deluje pre zločina, da se organizuje, izradi efikasne preventivne programe na duži rok i akcione planove da se broj takvih tragičnih incidenata smanji", kazala je Kron.

Pogledajte još