Izložba falsifikata i pogrešno pripisanih slika

LONDON, 29. juna 2010. (Beta-AFP) - U Nacionalnoj galeriji u Londonu u sredu će biti otvorena izložba "Pod lupom: falsifikati, greške i otkrića" koja će publici predstaviti slike koje su eksperti pogrešno pripisali drugim autorima.

Ugledni britanski muzej je iz zbirke koja broji više od 2.000 dela izdvojio 40-ak kako bi ilustrovao izazove sa kojima su vekovima bili suočavani najveći poznavaoci kad je reč o atribuciji umetničkih dela.

Zahvaljujući modernim tehnikama (ispitivanje infracrvenom svetlošću, rendenskim zracima, elektronskom mikroskopijom, spektrometrijom mase) naučno odeljenje Nacionalne galerije, osnovano 1934, uspelo je da reši neke misterije.

Neka otkrića bila su prijatna iznenađenja, ali je bilo i onih drugih. Sliku na drvetu "Grupni portret" muzej je kupio 1923. kao rad iz 15. veka, ali se ispostavilo da su za nju korišćeni pigmenti koji se koriste tek od 19. veka.

U junu 1874. muzej je kupio dva Botičelija, "Marsa i Veneru" i "Alegoriju" koja je u vreme kupovine smatrana boljom slikom, pa je i više plaćena. Naknadno se ispostavilo da je "Alegorija" delo nekog učenika italijanskog majstora.

Pogledajte još