Sukobi policije i demonstranata na protestima u Atini

ATINA, 29. juna 2010. (Beta-AP) - Nekoliko desetina maskiranih mladih ljudi sukobilo se u utorak sa policijom na sindikalnom protestu u Atini tokom generalnog štrajka protiv planiranih vladinih reformi propisa o penzijama i radnim odnosima.

Policija je ispalila suzavac i šok bombe na problematične demonstrante, koji su organe reda gađali komadima mermera odlomljenim sa ulaza u stanicu metroa i palili kante za otpatke.

Neredi su se odvijali duž cele glavne avenije, u kojoj se nalaze banke i prodavnice. U okršajima je povređen jedan policajac-motociklista, dok su demonstranti lomili autobuske stanice i telefonske govornice.

Na današnjem protestu u Atini, koji su organizovala dva glavna sindikata u zemlji, učestvovalo je oko 10.000 ljudi. Odvojena protestna šetnja oko 5.000-6.000 pripadnika sindikalne organizacije Komunističke partije - PAME, završila se mirno.

Sindikati se oštro protive nacrtu zakona o kome je danas počela rasprava u grčkom parlamentu, a koji se tiče povećanja starosne granice za odlazak u penziju i koji bi, takođe, omogućio poslodavcima da lakše otpuste zaposlene.

Pogledajte još