"Novosadski Oktoberfest" među prvih 10 u svetu!

Iako je originalni, naravno, Minhenski Oktoberfest, organizatori vole da kažu da je imitacija najbolji oblik laskanja. Zbog toga postoji veliki broj kopija bavarskog festivala širom sveta.

Više od 2.000 Oktoberfestova ukupno postoji u svetu, a na ovoj listi se nalazi 10 najvećih:

- Oktoberfest Minhen, Nemačka (6 miliona posetilaca)
- Oktoberfest Kingdao, Kina (3 miliona posetilaca)
- Oktoberfest Kitchener-Vaterloo, Kanada (700.000 posetilaca)
- Oktoberfest Blumenau, Brazil (600.000 posetilaca)
- Oktoberfest Sinsinati, SAD (500.000 posetilaca)
- Oktoberfest Frankenmuth, SAD (oko 100.000 posetilaca)
- Oktoberfest Peking, Kina (malo manje od 100.000 posetilaca
- Oktoberfest Cirih, Švajcarska (40.000 posetilaca)
- Oktoberfest St. Louis, SAD (20.000 posetilaca)
- Oktoberfest Novi Sad, Srbija (15.000 posetilaca)

1. MINHEN, NEMAČKA

Čak i pre dolaska Minhenskog Oktoberfesta, jesenji festivali piva su oduvek tradicionalno bili uobičajeni u Bavarskoj, kao odličan način korišćenja piva koje se čuvalo od marta meseca prošle godine pre početka nove sezone piva. Prvo je održano 17. oktobra 1810. godine u sklopu proslave koja je obeležavala venčanje princa Ludviga i princeze Tereze. Banker i major vojni oficir Andreasv Michael von Dall'Armi organizovao je spektakularnu trku konja na livadi izvan gradskih zidina u Minhenu - lokacija koja je kasnije kasnije nazvana Theresienviese u čast neveste - koja je sada postala tradicionalno mesto za festival . Kako je prestolonaslednik Ludvig bio zainteresovan za drevnu Grčku, jedan od njegovih dvorana je predložio da događaj nakon trke bude u stilu Olimpijskih igara, tako da je u ranim godinama Oktoberfest imao pretežno sportski karakter. Bavarski kraljevski sud odlučio je da nastavi sa proslavom ponavljajući konjske trke i svečanosti istovremeno svake godine - tako počinje tradicija Minhenskog Oktoberfesta. Više nije ograničeno na Bavariju, festival piva Oktoberfest sada se proslavlja u zemljama širom sveta - Oktoberfest London, San Francisko Oktoberfest pored zaliva, ili kanadski Kitchener Oktoberfest, samo su neki od primera. Druge ikonske karakteristike modernog Oktoberfesta uključuju bavarske kostime - devojke iz Oktoberfesta u njihovoj odeći, dirndls ili dirndl-dresses, u pratnji muškaraca podjednako tradicionalnih lederhozena i, naravno, legendarnih krigli piva!

Oktoberfest u Minhenu je najveći festival otvoren za široku javnost na svetu, a sada ima oko šest miliona posetilaca godišnje.

Mnogi posetioci dolaze organizovani i planiraju svoja putovanja u vreme održavanja Oktoberfesta, kako bi uživali u atmosferi i specijalnom Oktoberfest pivu.

Ko može da se odupre pivu kada ga servira jedna od divnih konobarica Oktoberfesta? Da bi proslavio 200. godišnjicu u 2010. godine, na lokaciji Centralnog poljoprivrednog festivala na južnom kraju Theresienviese otvoren je istorijski muzej Oktoberfest "Oide Viesn". Sadašnji Oktoberfest prepun je atrakcija kao što su tradicionalne vožnje kroz sajam, šatori u kojima se toči pivo i sluša tradicionalna bavarska muzika, kao i raznovrsne istorijske i sajamske atrakcije.

2. KINGDAO, KINA

Kingdao, glavna luka u provinciji Šandong, bila je nemačka kolonija između 1897. i 1914. i dom svetske poznate pivare Tsingtao (osnovana 1903. godine od strane nemačkih naseljenika).

Oktoberfest Kina se održava svakog avgusta od prvog Kingdao pivskog festivala 1990. godine. Događaj je vrlo sličan tradicionalnom Minhenskom Oktoberfestu sa brojnim pivskim šatorima koji poslužuju Paulaner pivo i svoju veoma slavnu kinesku muziku "Shlager". Baš kao u Bavarskoj, tu su i tračnici Ferrisa i sajamske priče koje drže štandovi u tradicionalnim bavarskim kostimima - tradicionalnim lederhosen i dirndl kostimima.

Cene piva takođe su slične nemačkim, pola litra piva iznosi oko 6 evra u domaćoj valuti (ako kupite pivo izvan festivala plaćate oko 30 evra za pola litra).

Nažalost, tradicionalna bavarska hrana nije toliko popularna ovde i naći ćete više dagnje i lokalne kineske specijalitete.

Nećete naći tradicionalne bavarske bendove, ali ćete pronaći šatore u kojima ima muzike i naravno karaoka, plus razna takmičenja i pozorišne predstave na svakom koraku. Svake godine 2-3 miliona posetilaca stiže na obalu Kine da se pridruži ovoj pivskoj proslavi.

3. KIRTCHENER-VATERLOO, KANADA

Oko sat vremena udaljenosti, jugozapadno od Toronta u državi Ontario, ima dubokih nemačkih korena.

1833. godine, nazvan Berlin po nemačkoj prestonici, postao je nezvanična prestonica za Nemce u Kanadi. Anti-nemački pokreti tokom Prvog svetskog rata su prisilili na referendum - koji su bojkotiraliovali mnogi lokalni stanovnici - ali na kraju uspešno 1916. postigavši promenu imena iz "Berlina" u "Kitchener" u čast popularnog britanskog feldmaršala Herberta Kitchenera.

Devedesetih godina prošlog veka došlo je do prelaska na bivšu titulu u Berlinu, ali ova inicijativa nije imala dovoljno podrške.

Međutim, nemački koreni se svake godine mogu pohvaliti s odličnim devetogodišnjim nemačkim festivalom piva - Oktoberfestom u Kanadi. Festival privlači oko 700.000 posetilaca iz celog sveta. 'Oktoberfest Kanada' kombuje mnoge bavarske tradicije sa onima iz 'Novog sveta' kao što je vrhunac festivala koji je Dan parada zahvalnosti i brojne festivalske dvorane u kojima možete igrati na Bavarsku muziku.

4. BLUMENAU, BRAZIL

Mirno okruženje Blumenaua postalo je dom za brazilski Oktoberfest od 1983/1984 i sada je drugi po veličini festival u Brazilu nakon karnevala u Riju.

"Oktoberfest Brazil" je prvobitno pokrenut u Blumenauu da "podigne duhove" lokalnih stanovnika, a danas broji 600.000 posetilaca, koji se svake godine bave "duhom" Oktoberfesta.

Baš kao u Bavarskoj domovini naći ćete i šatore Oktoberfest i puno piva, svi uživaju u zvucima tradicionalne nemačke muzike koju uživo izvode i orkestri iz Nemačke. Festival traje oko 18 dana, pružajući dovoljno vremena za konzumiranje bavarskih delicija kao što su "Veißvurst" i kiseli kupus. No, budite upozoreni da morate rezervisati ranije jer se brzo razgrabi hotelski smeštaj Oktoberfest!

5. SINSINATI, SAD

Sinsinati u državi SAD u Ohaju je jedan od najvažnijih trgovačkih i proizvodnih gradova Amerike i poznat je kao "Kraljica Zapada". Grad je osnovan 1788. godine i od 1850. godine mnogi imigranti su se preselili u Sinsinati iz severozapadne Nemačke - što je dokazano danas mnogim nemačkim porodičnim imenima.

Sinsinati festival piva počinje svake godine istog dana kao i originalni Minhen Oktoberfest. Ovaj Oktoberfest traje 3 dana i baš kao i u Bavarskoj uključuje trku, otvaranje pivskih buradi i mnoge tradicionalne bavarske igre.

Srešćete u Sinsinatiju i tradicionalne haljine Dirndl, lederhosen, alpenhorns i bavarsku hranu sa delikatesima kao što su šnicle i kukuruzne kuglice.
Druge zabavne manifestacije uključuju bavarski ples - ne treba se promašiti "Pileći ples" za koji su gradske ulice zakrčene - i trka pasa.

PRVI "OKTOBERFEST MONTENEGRO" - Budva, održan je 21. i 22. septembar 2018. godine u organizaciji "Color Media Communications" i Turističke organizacije Budva.

Treći "NOVOSADSKI OKTOBERFEST" održaće se 19. i 20. oktobra 2018. godine u Master hali Novosadskog sajma, a sve informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu www.oktoberfest2018.rs

Pogledajte još