GALA VEČERA U "LAGNUSTU" U ČAST NOVOG ŠEFA KUHINJE: Ekstravagancija bez granica Gijoma Iskadara

Ekstravaganciju bez granica u gastronomiju srpske prestonice uneo je direktno iz Pariza Gijom Iskadar, novi i po svemu jedinstveni šef kuhinje čuvenog beogradskog restorana "Langust" ("Langoust"). Šta u gastronomiji znači iluminacija trećeg milenijuma građena na tradiciji najprestižnije kuhinje sveta uverile su se zvanice "Langusta" uživajući u specijalnom meniju i odabranim vinima.

Menadžer restorana "Langouste"

Trebalo je tu na Kosančićevom vencu, s najlepšim pogledom na beogradske reke, naći se za stolom gala večere u čast šefa Gijoma, koji je ovenčan najvećim svetskim priznanjem Mišelinovom zvezdom, ostvario san svih kuvara. VIP večera u Lagustu odvijala uz prijatno druženje diplomata, stranih investitora i domaćih biznismena, univerzitetskih profesora, lekara, glumaca, novinara, TV voditelja i drugih renomiranih zvanica poslovnog, društvenog i kulturnog života Beograda.

Duška Jovanić

Zvanice su pozdravili glumica Narodnog pozorišta Vjera Mujović i šef Gijom Iskadar.

- Večeras ćete uživati u umeću novog šefa kuhinje "Langusta". Kuhinja Gijoma Iskadara je sofisticirana, neočekivana, puna iznenađenja, prati godišnja doba. I vas će večeras, kao i goste u francuskim restoranima s Mišelinovim zvezdicama "Le Clos de la Violette", gde je započeo karijeru, pa zatim "Arpege", "Le Petit Nice", "Septime", te vlastitom "Garance" upoznati sa novim ukusima. Dakle s "magijom Gijom", kojom tradicionalna jela igraju između modernosti i neusaglašenosti, kako nikad ne bih postala predvidiva - rekla je Vjera Mujović.

Slobodan Stefanović

Glumica je podsetila na opasku slavnog Bernarda Šoa da je "od svih vrsta ljubavi, najiskrenija ona prema hrani". Šef Gijom je rekao da veruje da će svojom kuhinjom zavesti i Beograđane. I tada je krenula čarolija sa Mediteranskim ili Klasičnim menijem, po izboru gostiju, a na kojima su se našli Gijomovi Tuna tatar ili Tatar od govedine, Rižoto od celara ili Guščiji pate, Fileti ribe u sosu od crnih maslina i karfiola ili Pačetina, dunja I šargarepa do deserta u stilu Voćne inspiracije sa sladoledom od mente ili Makarons od paradajza sa sladoledom od vanile…

Ambasador Francuske u Srbiji

Vina francuska, italijanska, ali i odabrana domaća smenjivala su se prateći jela s menija, da bi se večera završila sa likerom od smokve. Uz muzički ugođaj vokala Tanje Banjanin praćene klavirom, umeća sjajnog francuskog kuvara, koji od 2015. osvaja Mišelinovu zvezdu, u "Lagustu" su degustirali i ambasador Francuske Frederik Mondolini, predsednik PKS Marko Čadež, generalna direktorka "Gorenja" Stanka Pejanović, vlasnici Klinike Bel Medic Jasmina i Milan Knežević, predsednica i dekanka Fakulteta za medije i komunikacije Nada Popović Perišić, izvršna direktorka vašingtonskog Instituta Istok - Zapad Maja Piščević sa suprugom, hirurgom dr Banetom Piščevićem, poznati glumci Nataša Ninković, Gordan Kičić, Boris Pingović, najslavniji kuvar među glumcima ili glumac među kuvarima Slobodan Stefanović, medijske zvezde Duška Jovanić, Zoran Baranac...

Tanja Banjanin

"Langust", poznat kao vrhunski restoran idilično smešten u delu grada odakle je krenuo savremeni, evropski Beograd u vreme kada se odvajao od turske kasabe, sa šefom Gijomom, koji je krenuo s juga Francuske, iz Aix-en-Provence i stigao u našu prestonicu, iskoračio je danas na evropske gastronomske mape. A, Gijom Iskadar je s jelima koja su se našla na ovoj VIP večeri "zaveo Beograd".

Zorana i Gordan Kičić
Boris Pingović i Nataša Marković

Tekst: Promo
Foto: Vladimir Đuričić

Pogledajte još