ODLAZAK DIVE: Preminula Milena Dravić

Čuvena srpska glumica Milena Dravić preminula je noćas u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini. Milena se tamo nalazila na lečenju jer joj je poslednjih dana bilo loše. Lekari su sve pokušali ali nije bilo spasa.

Pre dve i po godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću.

Milena Dravić rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu. Bila je filmska, pozorišna i televizijska glumica, jedna od najvećih koje su Srbija i Jugoslavija imali.

Odigrala je dvadeset pozorišnih uloga u predstavama raznih pozorišnih produkcija od kojih su mnoge višestruko nagrađivane, a neke igrane i po više od petnaest godina, a u rezime je upisala i 159 filmskih i TV rola.

Četiri i po decenije bila je u braku sa glumcem Draganom Nikolićem, a pre toga se još dva puta udavala - za reditelja Vojislava Kokana Rakonjca i za reditelja Purišu Đorđevića.

Na ovim prostorima jedini je dobitnik glumačke nagrade na prestižnom Kanskom festivalu, koja joj je pripala za ulogu u filmu "Poseban Tretman" Gorana Paskaljevića, a po scenariju Duška Kovačevića.

Dobitnik je niza najprestižnijih nagrada među kojima su “Zlatna ruža” na Festivalu u Veneciji, “Zlatna Haridba” na festival u Taormini , “Zlatni laćeno” u Avelinu, više Zlatnih I Srebrnih Arena na Pulskom festival, “Dobričin prsten”, “Pavle Vuisić”, “Statueta Joakim Vujić”, “Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke, “Beogradski pobednik” i druge.

Među nagradama koje dodeljuju mediji izdvaja se priznanje “Večernjih Novosti” za glumicau veka.

Izvor: Blic
Foto: Mirko Tabašević

Pogledajte još