VREDNA DEVOJKA! Marija Petronijević: Kad ne glumim, radim na njivi!

Glumici Mariju Petronijević uskoro ćemo gledati u komediji "Šifra Despot" (nedeljom na Pinku u 21.00), budući da se u novoj sezoni pridružuje ekipi serijala, te nastavlja saradnju sa Radošem Bajićem. Tridesetjednogodišnju lepoticu najpre smo upoznali kao Jasnu u filmu "Zavet" Emira Kusturice, a zatim i kao Ivanu u čuvenoj seriji "Selo gori, a baba se češlja". Njen glumački put nesvakidašnji je za "naše prostore". Više podseća na holivudsku priču, jer je među 4.000 devojaka Kusturica baš nju izabrao za junakinju svog ostvarenja. Skromna i šarmantna, Marija smatra da je "srećna zvezda" zaslužna za to što se baš ona izdvojila. Kako je tada imala svega 19 godina, nije razumela kakvu je priliku dobila.

- Nisam bila svesna značaja te uloge, u kojoj meri će ona odrediti dalji tok mog života. To sam doživljavala kao jedan od dečjih pokušaja osamostaljivanja - otkriva Marija, i dodaje da je od Emira Kusturice naučila da "rad, i samo rad i beskompromisni rad, daje rezultate".

Nakon kraćeg glumačkog predaha, vratila se glumi u novom projektu Radoša Bajića.

- Pauze su nekada dobrodošle, jer čoveku daju priliku da udaljen od mesta i ljudi prepozna svoje potrebe. Nastavak saradnje sa Radošem, kao i kamera, uželela sam se svakako. Ako se čoveku može suditi po njegovim delima, koja ostaju iza njega, onda vidimo šta je sve Bajić stvorio. U tom stvaralaštvu, nesumnjive vrednosti, svako ko je imao priliku da radi s njim, osetio je satisfakciju ličnog doprinosa u stvaranju nečega što će nas sve nadživeti. Na svu sreću, do sada sam imala prilike da radim samo s ljudima koji su svoju autentičnost prikazali i pokazali. Ne samo u segmentu filmskog stvaralaštva, već života uopšte.

Možete li da nam otkrijete nešto više o liku koji tumačite u seriji "Šifra Despot"?

- Previše je subjektivnog u mom doživljaju uloge koju igram, pa ne bih da usmeravam gledaoce. Oni će kroz seriju svakako otkriti sve. Ne samo o mom liku, već i to koliko su situacije koje obrađujemo realne.

Kakvo iskustvo nosite iz serijala "Selo gori, a baba se češlja"?

- Možda bi svako tumačenje pojma divno, koji odslikava to iskustvo, bilo suvišno.

Da li su vam pomagale starije kolege?

- Iskusnije kolege su neiscrpan i nezamenjiv izvor znanja. Kada izuzmemo one sujetne, kakvih ima u svim branšama, bile su mi od velike pomoći.

Šta je mladom glumcu potrebno za uspeh?

- Nadljudska volja i ljubav prema poslu.

Koja bi za vas uloga bila iz snova?

- Trudim se da živim svoje snove. Nisam sanjala o nekoj posebnoj ulozi. Maštam o tome da vidim svet oko sebe srećan i nasmejan.

Ko su vaši glumački uzori?

- Postoje sjajni glumci i nijednog ne bih izdvajala. Možda ovi koji se bave politikom imaju veću veštinu od onih koji su na daskama koje život znače.

Imate li planove za neke druge televizijske formate, budući da ste se bavili i voditeljskim poslom?

- U ovom momentu pored glumačkog poziva okupirana sam proizvodnjom ogranske hrane, koja uopšte nije laka. Tako da energiju usmeravam u tom pravcu, ali ukoliko bi postojao neki format koji bi mi se svideo - zašto ne?

Planirate li da se bavite marketingom, koji ste studirali?

- Kada zaokružim proizvodni ciklus, možda su pi-ar i marketing lepi. Ali da bi marketing imao smisao, nephodan je kvalitetan proizvod koji je potreban tržištu - bilo da se radi o umetničkom, poljoprivrednom ili naučnom. Nažalost, takvih je sve manje, pa se nedostaci u njihovom kvalitetu obično maskiraju dobrim marketingom. Na to gledam kao na nešto loše i sada sebe ne vidim u tome. Kad bih prepoznala dobar proizvod, rado bih se uključila u njegovu promociju. Ne samo iz komercijalnih razloga, nego iz potrebe uspostavljanja vrednosnog sistema, koji je odavno poremećen.

Kako provodite slobodno vreme?

- Slobodnog vremena skoro da nemam. Kada nisam ispred kamera - na njivi sam. Ako nešto vremena i ostane, čitam neku stručnu literaturu koja se tiče proizvodnog procesa. Tako da su mi glavni sportovi ove godine okopavanje, plevljenje, šišanje, sađenje, podsađivanje i branje.

Izvor: Novosti
Foto: petronijevic.marija/Instagram

Pogledajte još