A striptizetama dosadno

Mlada striptizeta gotovo bez ičeg na sebi, s izgledom potpune dosade, sedi na ivici glomazne klupske kožne garniture

A samo pre dve godine njeno "radno mesto", striptiz klub u zoni "crvenih fenjera" u srcu istorijskog centra Praga, već bi bio do poslednjeg mesta ispunjen britanskim turistima. Sada - u baru ima više konobara, barmena i striptizeta nego gostiju.

"Ovo leto je najgore u istoriji ovog lokala. A samo pre dve godine imali bi ste problema da se probijete do šanka ili toaleta" - nezadovoljno mumla debeljuškasti vlasnik kluba koji je od reportera nemačke novinske agencije DPA zatražio anonimnost.

Prag je, prenosi DPA mišljenja praških ugostitelja, postao omiljena destinacija britanskih pijanaca, kavgadžija i razbijača koji su u njegovim relativno jevtinim barovima i klubovima, proslavljali momačke večeri, rođendane ali i razvode - od trenutka kad su pre pet godina na aereodrom češke prestonice počeli da sleću avioni jevtinih kompanija.

Ali jevtine kompanije su u protekle dve-tri godine počele da lete i do drugih država nekadašnjeg istočnog bloka u koje su takđe pohrlili britanski ljubitelji "dobre kapljice" i jevtine zabave. Tako je 2006. godine Češku Republiku posetilo više od pola miliona Britanaca i tako zauzeli drugo mesto na listi stranih turista.

U isto vreme zabeležen je pad od 13.6 odsto u odnosu na 2005. godinu pa je taj pad posete Britanaca bio i najveći među 10 zemalja iz kojih dolazi najveći broj posetilaca.

Analitičari turizma ukazuju da je najveći pad zabeležen među posetiocima koji su u Češku, posebno u Prag, hrlili da proslave i alkoholom obilno zaliju momačko ili devojačko veče. "Mi pozdravljamo oseku ove vrste turizma jer nam se nije sviđalo da jevtin alkohol i dame sumnjive reputacije stvaraju imidž Praga u svetu" - izjavio je Tomio Okamura, predstavnik Asocijacije čeških putničkih agencija.

U irskom pabu "Kod Kejfrija", smeštenom na trgu u Starom gradu Praga i nekada omiljenom odredištu britanskih bukača i pijanaca, osoblje ne krije uzdah zadovoljstva dosadašnjim tokom sezone - uprkos zapaženo manjoj poseti, zaradi i napojnicama.

"Ja sam zadovoljan ali gazda verovatno nije. Ovih dana niko se ne dere, niko ne lupa po stolu i šanku, niko ne povraća po ćoškovima i, konačno, niko ne jurca go po lokalu i oko njega" - otvoreno kaže barmen Tomas Kaplan. (old_image)

Međutim, ne dele svi njegovo mišljenje i "oseku" gostiju.

Tako hoteli koji su pre dve godine s mukom nalazili smeštaj za goste, tvrde da sada broj gostiju "zabrinjavajuće opada". "Bili bismo srećni da ih ugostimo, samo da dođu" - tvrdi Zuzana Krahulikova, šefica recepcije hotela "Olsanka".

I jedan vlasnik striptiz kluba zabrinuto tvrdi da je broj gostiju ove godine prepolovljen. A samo pre godinu dana on je proširio posao pa je podrum ispod dotadašnjeg irskog paba preuredio u atraktivan striptiz bar. "Sada prođu dani, a da bar uopšte ne otvaramo" - razočarano širi ruke i pokazuje na prazan lokal koji, umesto na prosuti viski i pivo, miriše na sveže drvo kojim su obloženi zidovi.

On je srećan što se polovina njegovih striptizeta prebacila na obale Mediterana u potrazi za boljom zaradom.

U međuvremenu, jedna poznata češka putnička agencija sa filijalama u Talinu, Bratislavi, Budimpešti i Varšavi, koja svake godine u te zemlje istočne Evrope svakog vikenda dovodi i po 70 grupa turista, planira da gubitke u Pragu nadoknadi širenjem destinacija na Berlin i Split u Hrvatskoj već ove godine i Sofiju i Bukurešt iduće godine.

"Što više destinacija ponudite, biće bolja zarada jer su grupna putovanja najbolja pošto te goste vodite gde vi hoćete" - otvoreno trvrdi Tom Kenion, suvlasnik te agencije.

Po njegovoj proceni, posao u Pragu je opao za 10 odsto ove i osam odsto prošle godine ali, tvrdi on, još uvek nema razloga za paniku.

"Sve dok u Pragu možete da dobijete pet piva za novac kojim u Britaniji jedva popijete jedno, Britanci će dolaziti" - zaključio je Tom uz, kako ističe DPA, "maliciozan i sarkastičan smeh".

FoNet EKSTRA

Pogledajte još