FINTEL ENERGIJA: Iskoristite momenat, (ne)rizikujte na berzi sa akcijama vetra

U Vojvodini duvaju uglavnom četiri vetra. Najsnažniji vetar je "košava", koja nastaje usled vazdušnih strujanja iz južnih delova Rusije prema Sredozemnom moru, dolazi dolinom Dunava i prolazi kroz Đerdapsku klisuru. To je hladan i jak vetar koji može da nanese velike štete, da isuši zemljište i da otkrije i nosi živi pesak u peščare u Banatu. "Severac" je hladan vetar koji zimi oštro briše ravnicom, "južni" je topli vetar, dok je "zapadni" najčešći i donosi kišu ili sneg. U svakom slučaju, u Vojvodini je vetrova na pretek.

Porast gradnje vetroparkova

Upravo je na košavskom području Vojvodine kompanija Fintel energija pre tri godine izgradila prvi, stavila u pogon i drugi, a trenutno gradi treći i najveći vetropark u Srbiji. Planirano je da se ukupno na severu i severo-istoku pokrajine izgradi ukupno 10 vetroturbina.

Foto: Promo

U Evropi skoro da ne postoji država koje nema vetroturbine. Pa samo kada krenete prema Budimpešti ili uđete u Austriju, svuda su ogromni tornjevi sa još većim elisama. Energija vetra je jedan od izvora obnovljive energije koji se sve više koristi u svetu. Podaci Evropske Asocijacije za Energiju Vetra (EWEA) nagoveštavaju da će se novi vetroparkovi graditi i na moru! U tim projektima su pre svega Velika Britanija, Danska i Nemačka, a predviđanja su da će ti kapaciteti povećati proizvodnju električne energije do 40 GW u 2020. godini.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

„Slobodne“ akcije Fintel energije na berzi

Razmislite da li želite da kupite akcije na Beogradskoj berzi i tako uložite u svoju budućnost. Raspitajte se prvo na internet portalima ili direktno na Beogradskoj berzi kako se trguje akcijama i uložite koliko želite. Ulog nije limitiran.

Važno je istaći da se Fintel energija odlučila na realizaciju prve inicijalne javne ponude akcija (IPO) i da će te hartije od vrednosti moći da kupuju profesionalni i privatni investitori i porodice. Ovo je prva takva finansijska operacija na Beogradskoj berzi posle čak 78 godina, a transparentnost finansijskih operacija, zaštita malih akcionara, prelaz sa jednog vlasnika na široko vlasništvo i upravljanje akcionara, svedoče o promeni kulture pristupa kompanijama i osmišljavanju drugačijeg upravljanja. Rok za upis i uplatu akcija Fintel energije ističe 29. oktobra ove godine, a upis akcija je u investicionom društvu M&V Investments u Beogradu.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još