Dani preobraženja Srba u Rumuniji

BEOGRAD, 14. avgust 2007. (FoNet) - Savez Srba u Rumuniji organizovaće tradicionalnu duhovnu manifestaciju - Dani preobraženja Srba u Rumuniji, od 18. do 20. avgusta na relaciji između manastira Bazjaš, koji je zadužbina Svetog Save, i Temišvara.

Prvog dana manifestacije biće uručeno najvrednije književno priznaje Srba u Rumuniji, Velika bazjaška povelja Miodragu Pavloviću.

Predviđeni su i niz književnih susreta, dva međunarodna mitinga poezije, obilazak srpskih institucija u mestima Sokolovac, Bazjaš, Belobreška, Mačević i Stara Moldava, saopštio je Savez Srba u Rumuniji.

Ovogodišnji Dani preobraženja Srba u Rumuniji imaju posebno svečani karakter jer će biti otvoren i osvećen Srpski kulturni centar Sveti Sava u Bazjašu za čije uređivanje je vlada Rumunije izdvojila 150 000 evra, a pomoć je stigla i od vlade Srbije, u iznosu od 8 500 evra.

Dani preobraženja Srba u Rumuniji su jedna od najznačajnijih duhovnih manifestacija u celokupnom srpskom rasejanju, a Velika bazjaška povelja sigurno najuglednije književno priznanje Srba van matice, saopštio je Savez Srba u Rumuniji.

Pogledajte još