Budite srećni uz više duševne fleksibilnosti

Našoj duši prija kada težimo ka sreći. Bečki psiholog Julija Umek savetuje kako da otkrijete ono što vas čini nesrećnim.

Pošto mi sami kreiramo našu stvarnost, tako svako od nas može sam da otkrije, šta ga čini nesrećnim i stvar okrene u svoju korist.

Uzmimo jedan primer: Želite da slavite godišnjicu braka. Iz iskustva prethodnih godina znate da vaš partner obično taj datum zaboravi. Ukoliko čekate sve dok taj dan prođe u nadi da će partner da se seti tog važnog datuma, a onda mu prigovarate da je opet zaboravio godišnjicu braka, taj dan je izgubljen. Verovatno se posle toga osećate nesrećnom, a sami ste dopustili da se to dogodi. Mnogo je bolje da, kao kapetan, svojim brodom života upravljate sami.

Zajedničko radovanje umesto iznenađenja Ako iz iskustva znate da će partner ili prijatelj zaboraviti značajan događaj, onda je bolje da zajedno planirate proslavu i njoj se unapred zajedno radujete.

Magični govor Odaberite jedan potpuno novi stil komunikacije - govor slika. Pronađite fotografije, na primer iz novina, koje izražavaju ono što želite zajedno da priredite. One treba da budu tako odabrane da prave dobro raspoloženje. Pogrešno bi bilo odabrati fotografije koje treba da osude drugu stranu.

Više duševne fleksibilnosti Ojačajte svoju duševnu fleksibilnost, jer nešto što je fleksibilno, ne može tako lako pući. Pokušajte, na primer, da pokidate jednu gumenu traku. Videćete da je to skoro nemoguće. Isto je tako sa našom dušom. Što ste elastičniji u ponašanju, to je vaša duša manje ranjiva, a to je važan faktor za vaše duševno zdravlje.

(Compress)

Pogledajte još