Ukidaju se limiti za prikupljanje novca iz privatnih izvora

BEOGRAD, 1. jula 2010. (Beta) - Političke stranke u Srbiji moći će ubuduće bez limita da prikupljaju sredstva od pojedinaca i firmi za finansiranje redovnog rada i izbornih kampanja, ključna je novina u četvrtak predstavljene radne verzije novog zakona o finansiranju političkih stranaka.

Liberalizacija u prikupljanju sredstava, objavljivanje uplata i priloga na internetu i jasni mehanizmi kontrole, tri su ključna principa radne verzije novog zakona koji je uradila Radna grupa sastavljena od predstavnika tri ministarstva, Agencije za borbu protiv korupcije, CESID-a i Transparentnosti Srbija.

Predloženo je da iznos sredstava koje politički subjekti mogu da prikupe iz privatnih izvora ne bude limitiran iznosom koji dobijaju iz budžeta, kao što je to sada slučaj, dok će ostati ograničenja za iznos sredstava koje pojedinac ili pravno lice može da donira tokom jedne godine.

Ta ograničenja, za koja je dato više verzija, biće vezana za iznos prosečne plate u Srbiji, a cilj je sprečavanje presudnog upliva ličnog ili grupnog uticaja na rad političkih stranaka, istakli su predstavnici Radne grupe na konferenciji za novinare.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković ukazala je da će Grupa zemalja Saveta Evrope za borbu protiv korupcije na septembarskoj plenarnoj sednici dati preporuke Srbiji za uređenje oblasti finansiranja političkih stranaka, koje bi trebalo da budu sastavni deo novog zakona.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.