Tadić o Zakonu o elektronskim komunikacijama

BEOGRAD, 1. jula 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je Zakon o elektronskim komunikacijama za koji je ocenio da je od velikog je značaja za ekonomski razvoj, ali i da je neophodno unaprediti pravni sistem kako bi se osigurala ravnoteža između prava na bezbednost građana i svih njihovih ostalih prava.

U saopštenju Pres službe predsednika ističe se da je Tadić istakao da su elektronske komunikacije značajne poluge razvoja savremenog društva i da zakoni moraju ići ukorak sa tehnološkim razvojem oblasti koju regulišu, kako ne bi predstavljali kočnice razvoja, ali i da deli zabrinutost javnosti vezano za stvaranje baze podataka dostupne organima bezbednosti.

"Zakon, naime, predviđa stvaranje baze podataka o elektronskim komunikacijama građana, koja će biti dostupna organima bezbednosti i unutrašnjih poslova bez odluke suda", naveo je Tadić i istakao da u tom pogledu deli zabrinutost sa nezavisnim državnim organima, zaštitnikom građana i poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, sa kojima je o toj temi razgovarao.

Predsednik je naveo da je pažljivo pratio šta kažu stručna udruženja i druge organizacije civilnog društva, koje su izrazile bojazan da privatnost ljudi može biti ugrožena potrebom za efikasnošću rada policije i službi bezbednosti.

Pogledajte još