MORA DA STOJI KAO SALIVENA: Pet znakova da nosite pogrešne cipele

Pri kupovini cipela većina žena stavlja izgled ispred udobnosti. Jedno istraživanje pokazalo je da čak 90 posto žena nosi preusku obuću, što može izazvati niz zdravstvenih problema, od uraslih noktiju do iskrivljene kičme, a da ne spominjemo i bol koja se javlja nakon dana provedenog u njima. Kupujete li i vi obuću koja vam ne odgovara? Ovih pet znakova odaju da to činite:

1. Nosite isti broj obuće od srednje škole

Sa godinama se luk stopala postepeno spušta i stopalo se širi, pa vam trebaju za broj veće cipele nego u srednjoj školi. Kako biste to primetili na vreme, najbolje bi bilo da barem jednom godišnje izmerite stopala.

2. Prsti dodiruju vrhove cipela

U cipelama odgovarajućeg broja možete slobodno pomerati prste. Zato između nožnih prstiju i vrha cipele uvek treba ostaviti malo prostora. A s obzirom na to da noge tokom dana otiču, preporučuje se da cipele kupujete u kasnim popodnevnim satima kada su stopala najveća.

3. Boli vas unutrašnja strana stopala

Ako vas na kraju dana jako bole mišići sa unutrašnje strane stopala, onda su vam cipele koje nosite velike. U velikim cipelama mišići u stopalima se stežu pri svakom koraku kako bi cipele zadržali na nozi. Takvo naprezanje može dovesti i do ozbiljnijih povreda stopala poput plantarnog fascitisa ili petnog trna kod kojeg dolazi do delimičnog ili potpunog pucanja vezivnih niti petne kosti.

4. Imate žuljeve, zadebljanja i oštećenja na noktima

Ovi problemi javljaju se kada se cipele previše trljaju uz stopalo. To su ujedno i znakovi koji odaju da su vam cipele koje nosite pretesne te da vam trebaju broj veće.

5. Đonovi su istrošeni

Znamo da nije lako oprostiti se od omiljenog para cipela ili patika, ali kada se đonovi istroše, onda vam više ni ne pružaju dovoljno dobru potporu. Tada je vreme za kupovinu novih.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.