Samostalni sindikat traži povlačenje zakona o penzijama

BEOGRAD, 2. jula 2010. (Beta) - Savez samostalnih sindikata Srbije zatražio je u petak od Vlade Srbije da povuče Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz skupštinske procedure i vrati ga na usaglašavanje Socijalno ekonomskom savetu i najavio štrajk ukoliko se zahtev ne ispuni.

"Nedopustivo je da takav zakon, kojim se na najgrublji način bitno umanjuju prava sadašnjim i budućim penzionerima, uđe u skupštinsku proceduru, a da pre toga nije o njemu raspravljano na Savetu, što je i zakonska obaveza", naveo je taj sindikat i optužio vlast "sada na uštrb zaposlenih i penzionera pokušava da 'spase' penzioni fond".

Načelno, ŠŠ je podržao reformu, ali ne umanjivanjem prava penzionera već boljom naplatom doprinosa i stvaranje, ambijenta za povećavanje zaposlenosti i smanjenje sive ekonomije.

"Savez će sprovesti sve aktivnosti kako bi pre donošenja tog zakona bile unete izmene koje se tiču budućeg usklađivanja penzija, pomeranja starosne granice, ali i penzionisanja bivših zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškom", navedeno je uz najavu da će svim poslaničkim grupama uputiti primedbe u vidu amandmana i pozvati druge sindikate za zajedničku akciju protiv zakona.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.