Ispitati da li je bilo još zloupotreba u zdravstvu

BEOGRAD, 2. jula 2010. (Beta) - Transparentnost Srbija predložila je u petak da se ispita da li je i u drugim zdavstvenim ustanovama u Srbiji bilo zloupotrebe kao u Onkološkoj klinici u Beogradu u kojoj se rukovodioci sumnjiče da su primali mito od farmaceutskih kompanija da bi naručivali veće količine lekova.

Objavljene informacije o toj sumnji jedan su od dokaza da država treba maksimalnu pažnju u borbi protiv korupcije da usmeri na oblasti u kojima je iskušenje od nelegalne zarade najveće, saopštila je Transparentnost.

Prema navodima TS, interne revizije i Državna revizorska institucija što pre bi trebalo da provere celishodnost planiranja javnih nabavki i u svim drugim segmentima javnog sektora (javna preduzeća, državni organi, lokalne samouprave).

Najveće štete nastaju kada se, zbog korupcije, nabavljaju robe, radovi i usluge koji nisu potrebni ili u većim količinama od potrebnih, upozorila je ta organizacija i dodala da je šteta veća ako se "to čini u nekonkurentnom postupku i ako se ne proverava kvalitet isporučenog".

Pogledajte još