SJAJAN MODNI DETALJ OVE JESENI: Korisni saveti kako da vam čarape potraju što duže

Kada počnemo da nosimo čarape znači da nam je uveliko stigla jesen i sve češće posežemo za pamučnim soknama, a kasnije i za hulahopkama.

Osim što greju naša stopala i čine barijeru između osetljive kože i obuće, čarape imaju veliku stilsku moć. Kao i sve ostale modne stvari, podložne su trendovima. Ove sezone na njiima je poseban akcenat i zahvaljujući trendovima bez njih je nemoguće složiti trendi kombinacije. Pamučne kratke soknice idu odlična uz patike i to nose i veliki i mali.

Ono što morate da znate jeste da je njihovo održavanje malo komplikovanije nego što ste mislili. Ako čarape perete u mašini, stavite ih u platnenu vrećicu za pranje. Tako ćete sačuvati njihovu elastičnost, ali i sprečiti da se uvuku u ostali veš u mašini za pranje veša i tako nestanu.

Ako ih perete ručno, ne treba vam mnogo deterdženta i ne trljajte ih prejako. Možda je nepotrebno da naglašavamo, ali ipak znajte da čarape ne vole peglanje, sušenje na suncu i na radijatorima. One uopšte ne vole vrućinu, zapravo.

Kada dođe vreme za hulahopke, one su ove sezone najelegantnije i najženstvenije u boji kože. Za prelazno doba idealne su one koje mogu da se nose i uz otvorene cipele.

S obzirom na to da je reč o vrlo osetljivim proizvodima, prema njima se treba tako nežno i ophoditi. Jedno od pravila je da hulahopke treba prati ručno u mlakoj vodi. Ako nemate vremena ni živaca za to, perite ih u mašini bez centrifuge.

Kako biste im sačuvali boju i vlakna perite ih isključivo deterdžentom za osetljivo rublje, a kod sušenja ih nikada ne kačite da vise na žici, jer se tako rastežu i pucaju. Prosušite ih u vodoravnom položaju na peškiru.

Kada kupujete hulahopke obratite pažnju na tablicu koja se nalazi na pakovanju čarapa. Veličina određena prema visini i težini varira od proizvođača do proizvođača. Ako utvrdite da ste između brojeva, odaberite ipak veći broj.

Izvor: Telegraf.rs/mullersvijet.net.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još