Jelašić: Srbije neće upasti u dužničku krizu

BEOGRAD, 2. jula 2010. (Beta) - Guverner Narodne banke Srbije u ostavci Radovan Jelašić ocenio je da će Srbija iz krize izaći sa značajno povećanim javnim dugom, ali da je sigurno da zbog toga neće upasti u dužničku krizu.

"Bitno je da li ćemo uspeti, do nekog narednog poremećaja u svetskim finansijama ili pak onog koji ćemo sami sebi nametnuti, da smanjimo svoj javni dug, imajući u vidu da krizna vremena uvek nose sa sobom ne samo zahtev za većom javnom potrošnjom, nego i višu cenu kapitala, uz istovremeno menje poreske prihode", rekao je Jelašić.

On je, na otvaranju izložbe u petak uveče "Đorđe Vajfert - život i vreme" u zgradi NBS, rekao da se može zaključiti da se Srbija nalazi na dobrom putu da upravo iz posledica krize izvuče prave poruke za svoj oporavak i dugoročno održivi razvoj.

Jelašić je kazao da se srpska privreda restrukturira i da se privedni rast sve više bazira na izvozu, a mnogo manje na povećanju domaće tražnje koja je znatno ograničena, budući da su plate i penzije zamrznute, obim porasta kredita znatno smanjen, prekogranični krediti su i nadalje u padu i javna potrošnja se smanjuje.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.