Nasilje na Kosovu potpuno neprihvatljivo

BRISEL, 3. jula 2010. (Beta) - Čelnici Evropske unije Herman van Rompej i Ketrin Ešton osudili su i izrazili zabrinutost zbog, kako su istakli, "potpuno neprihvatljivog tragičnog incidenta u severnom delu Mitrovice" na Kosovu.

Van Rompej, predsednik Evropskog saveta, zatražio je "hitno ponovno uspostavljanje mira" i "pozvao sve strane da se odgovorno ponašaju".

"Sad je od najvećeg značaja da svako koje u to bio upleten, pokaže uzdržanost", navodi se u sinoć objavljenom saopštenju u Briselu povodom bombaškog napada u severnoj Kosovskoj Mitrovici u kome je poginuo jedan čovek i ranjeno 11 ljudi.

Incident se dogodio za vreme protesta Srba zbog otvaranja Kancelarije Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, a lokalni Srbi su zbog napada okrivili Vladu Kosova, Euleks i Međunarodnog civilnog predstavnika Pitera Fejta.

Ketrin Ešton, visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, pozvala je Policiju Kosova da, uz podršku Euleksa, "istraži taj incident i obezbedi da krivci budu izvedeni pred sud".

Pogledajte još