15. međunarodni festival Čembalo, živa umetnost - Ars vivendi, clavicembalum

Od 2. do 11. novembra održaće se 15. međunarodni festival Čembalo, živa umetnost - Ars vivendi, clavicembalum u organizaciji Kulturnog centra Beograda. Posvećenost promociji čembala kao solističkog i kamernog instrumenta epoha od šesnaestog veka do savremenog doba čini ovaj program kulturološki vodećim subjektom nege evropske muzičke kulture.

Mali jubilej uveličaće evropski čembalisti Frederik Has i An Mari Dragosic, čije izuzetne nastupe beogradska publika pamti sa ranijih izdanja festivala, kao i italijanski čembalista Otavijano Tenerani koji će prvi put održati resital u Beogradu. Specijalan gost festivala biće grčko-holandski kontratenor Matijas Pavlus. Uvid u dešavanja na domaćoj sceni imaćemo zahvaljujući neiscrpnom entuzijazmu naših muzičara Smiljke Isaković, Svetlane Stojanović Kutlače sa učenicama, Milana Popovića, Sofije Perović i Dušana Toromana, koji ove godine prvi put nastupa na Festivalu.

Muzičari će nastupiti na sedam insturmenata različitih tipova, što će publici omogućiti da uporedi zvučne kolorite i uživa u specifičnostima i suptilnim razlikama graditeljskih škola. Čembalisti će originalne programske koncepcije izvoditi na dva instrumenta graditelja i štimera Festivala Kristijana Bjelanovića, ali i svojim instrumentima. Takođe, drago nam je da broj čembala u Beogradu nastavlja da se povećava, te da će na koncertu Svetlane Stojanović Kutlače i Ansambla Parnas publika imati priliku da upozna novi prototip flamanskog dvomanualnog čembala holandskog graditelja Hubregta Boma (u vlasništvu čembalistkinje).

Gosti Festivala, stručnjaci u polju muzike za čembalo, vodiće majstorske radionice na kojima rade pojedinačno sa studentima na usavršavanju tehnike izvođenja, ali pre svega na analitički pripremljenoj stilskoj interpretaciji muzike i sviranju baso kontinua (ovoga puta posebna pažnja usmerena je na pratnju pevača). Kurs će biti održan u periodu od 1. do 12. novembra i namenjen je učenicima i studentima čembala i solo pevanja, kao i mladim profesionalnim muzičarima. Četiri predavača F. Has, O. Tenerani, A. M. Dargosic i M. Pavlus održaće kurseve na predložene teme. Polaznici majstorskih radionica u okviru Festivala nastupiće na koncertu 11. novembra u Galeriji Artget, gde će pokazati deo onoga na čemu su radili desetak dana. Ovaj koncert je ujedno i zatvaranje Festivala. Majstorski kurs se održava zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, a u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu.

Program:

Petak, 2. novembar
Svečana sala Doma Vojske, Braće Jugović 19
20.00 – Svečano otvaranje festivala – Frederik Has (Belgija), čembalo

Subota, 3. novembar
Svečana sala Doma Vojske, Braće Jugović 19
19.00 – Pasakalja – Ansambl Parnas, pod vođstvom Svetlane Stojanović Kutlače
21.00 – Dušan Toroman, čembalo

Utorak, 6. novembar
Svečana sala Skupštine Grada, Dragoslava Jovanovića 2
19.00 – Muzika trenutka – Matijas Pavlus, kontratenor (Grčka/Holandija) i Smiljka Isaković, čembalo
21.00 – Neobična sazvučja – Otavijano Tenerani (Italija), čembalo

Petak, 9. novembar
Svečana sala Skupštine Grada, Dragoslava Jovanovića 2
Koncert u saradnji sa CEBEF-om
20.00 – Milan Popović, čembalo, gošća: Nataša Penezić, klavir

Subota, 10. novembar
Svečana sala Skupštine Grada, Dragoslava Jovanovića 2
19.00 – Barokne heroine i kraljice – Vesna Aćimović, sopran, Katarina Đorđević, barokna violina, Sofija Perović, čembalo i Jelena Glušica, muzikološkinja
21.00 – Mitološko čembalo – An Mari Dargosic (Austrija), čembalo

Nedelja, 11. novembar
Galerija Artget, Trg republike 5/I
20.00 – Koncert polaznika majstorskog kursa 15. međunarodnog festivala Čembalo, živa umetnost
Program realizujemo uz podršku: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Fakultet muzičke umetnosti, Ministarstvo odbrane RS, CEBEF, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Organizacija PI, Graditelj instrumenata Kristijan Bjelanović kao i brojni prijatelji festivala.

Ulaz na koncerte je slobodan.

Više informacija saznajte klikom na link.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još