VAŽNA JE PREVENTIVA: Kako da se ne razbolite za vreme prelaznog perioda?

Povedite računa o ovim stvarima kako biste šanse da se razbolite sveli na minimum...

Budite aktivni

Sve je hladnije i vašem organizmu potrebno je više energije, pa ćete verovatno više i jesti. Zato je bitno da se ne ulenjite i dodatno ne opteretite imunitet. Sagorevanje dodatnih kalorija omogućiće vam da ostanete u formi i lakše se izborite sa mikroorganizmima. Ako nemate vremena za naporne fizičke aktivnosti, ili vam one jednostavno ne prijaju - prošetajte.

Pijte dosta tečnosti

Hidratacija tela vrlo je bitna za dobro zdravlje. Osim vode, potrudite se da pijete i sveže ceđene sokove koji će vam obezbediti dodatne vitamine ili tople čajeve sa dodatkom meda, limuna i đumbira koji će pojačati vaš imunitet. Ovim ćete ujedno sprovesti i detoksikaciju organizma.

Hranite se zdravo

Izbacite šećer i nezdrave masti iz ishrane, i potrudite se da što manje jedete industrijski obrađenu hranu. Zahvaljujući ovoj promeni vaš imunitet biće znatno rasterećeniji.

Nađite vremena za odmor

Stresne situacije mogu izazvati zdravstvene probleme poput glavobolje ili bolova u mišićima. Zavucite se pod ćebe i odgledajte neki dobar film, čitajte knjigu, ili napravite kupku. Ako možete to sebi da priuštite, idite na masažu ili u spa-centar. Dobro raspoloženje i odmor ojačaće vaš imunitet.

Dobro se naspavajte

Često se dešava da zbog filma na televiziji ili neke druge zanimljive stvari sebe lišimo dragocenog sna. Trudite se da izbegavate ovakav scenario jer vaš organizam trpi. Narednog dana bićete letargični i manje produktivni, a vaš imunitet biće oslabljen.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.