PREPORUKA NEDELJE: Jurica Pađen - film, knjiga, restoran, serija, recept

"Obična ljubavna pjesma", "Fratelo", "Stavi pravu stvar na pravo mesto" neprolazni su hitovi po kojima je poznat Jurica Pađen i grupa "Aerodrom" koja je, tokom osamdesetih godina prošlog veka, harala širom bivše Jugoslavije. Pađen je četiti godine bio u "Azri", a jedan je od osnivača "Parnog valjka", dok u svoju muzičku biografiju može da upiše i da je sarađivao sa Jurom Stublićem. Posle letnjeg odmora, provedenog na svojoj jedrilici, našim čitaocima preporučio je favorite: film, knjigu, restoran, seriju, a pokazao je da ume da bude itekkao duhovit kada nam je predstavio svoj omiljeni recept.

Foto: Promo

FILM

- Od mnogo filmova koje sam gledao, režiranih od vrhunskih majstora, nekako mi uvek prvi na pamet pada film čoveka koji je, po njihovom vlastitom priznanju, izvršio veliki uticaj na ponajbolje iz mlađe generacije filmaša, Tarantina, Rodrigeza i mnogih drugih. To je ujedno i meni jedan od najdražih reditelja, veliki Serđo Leone. U početku prezren od kritike (zbog tzv. špageti westerna) da bi vremenom bio zasluženo prepoznat kao veliki umetnik. Zanimljivo je da je sa njim karijeru započeo još jedan velikan, Klint Istvud, koji se javio na njegov oglas: "Traži se jeftini glumac. Već to ukazuje koliko su bili lišeni ega i duhoviti u isto vreme. Dakle, film koji želim da preporučim je "Dobar, loš, zao" - remek-delo u svakom smislu - od režije, glume, scenarija, kamere do muzike, koju je napisao takođe veliki, Enio Morikone. Kroz zanimljivu priču lišenu svake pretencioznosti, punu humora, nenametljivo se provlači duboka filozofija - nije važan novac, uspeh i dominacija, važna je igra, ona je ispred svega i kad bi se život više prihvatao na toj osnovi, bilo bi mnogo manje frustracija, stresa i svega ostalog što ljude udaljava od sebe i od drugih.

Foto: Promo

KNJIGA

- Jedna od najvažnijih knjiga koje sam pročitao je "Autobiografija jednog jogija". Napisao ju je veliki indijski duhovni učitelj Parmahansa Yogananda, koji se u određenom trenutku života preselio u Kaliforniju i tamo otvorio hram u kojem je poučavao tehnike samospoznaje. Knjiga je pisana vrlo zanimljivo, svedoči o mnogim neverovatnim situacijama koje su ga pratile kroz život i ujedno na vrlo zabavan način daje odgovore na sva pitanja na koja savremena civilizacija ne zna da odgovori. Knjiga opisuje mnoge stvari koje se čine neverovatnima, ali zar i "Kremanska proročanstva" nisu bila u svoje vreme dočekivana sa podsmehom, da bi ih vreme itekeko potvrdilo. Naprosto, mnogo je više oko nas od onoga što u ovom trenutku razvoja čovečanstva možemo videti.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

RESTORAN

- Jedan od meni najdražih restorana je "Kapetanova kuća", u Malom Stonu, na Pelješcu. Okružen drevnim građevinama, od kojih je jedna stonski zid, (drugi po veličini u svetu, posle Kineskog zida), u neposrednoj blizini mora, sa pogledom na staru kulu, ima idealnu atmosferu za večeru za pamćenje, naravno, u društvu dragih osoba. Sve to ne bi bilo dovoljno, da nije odličnih kamenica, kapica Sv. Jakoba, vongola, dagnji i drugih školjki, uz zadivljujuću ponudu raznih vrsta riba (sveže ulovljenih), rižota, testanina sa plodovima mora i neverovatne ponude za desert. Sve to prati izuzetno ljubazno i profesionalno osoblje, pa ako vas put nanese, nemojte propustiti ovo zadovoljstvo!

Foto: Promo

SERIJA

- Od mnogih serija koje volim da gledam u poslednje vreme bila mi je zanimljiva serija u produkciji Nacionalne geografije o otmici unuka jednog od najbogatijih ljudi na svetu toga vremena, (po istinitom događaju od pre četrdesetak godina), Jean Paul Gettya, koja se dogodila u Rimu i na Kalabriji, od strane kalabrijske mafije. Vrlo napeto režirana, sa odličnim glumcima (Donald Sutherland), serija "The Trust" je prava poslastica za gledanje.

Foto: Promo

RECEPT

- S obzirom na to da volim i robinzonske ambijente, divljine, puste plaže, planine i sva mesta gde se može naći mir, znači da moram da budem spreman i na prehranu koja ide uz to. Inače sam pobornik jednostavnosti (smatram da se u njoj krije najveća elegancija), tako da mi teško ne pada kada se situacija tako složi. Kao svoj recept za takve trenutke, naročito pogodan za plažu, predlažem čajnu paštetu, pomalo rastopljenu od sunca, sveži hleb i paradajz opran u moru - tako da ga nije potrebno soliti. Uz to može i kakvo pivce ili bevanda.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Marina Lopičić

Pogledajte još