Zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o građevinskoj industriji

BEOGRAD, 4. jula 2010. (Beta) - Liberalno-demokratska partija najavila je danas da će podneti hitnu inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize i ocenila da se radi o dokumentu koji je suprotan Ustavu, Zakonu o javnim nabavkama, Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA sporazumu.

"Od predsednice Ustavnog suda Bose Nenadić LDP traži da Ustavni sud hitno odluči, uz upozorenje da ona mora da obezbedi odlučivanje jer se radi o zakonu koji ruši Ustav, ukida tenderske procedure, uvodi samovolju Vlade i Ministarstva prostornog planiranja u trošenju novca poreskih obveznika, ukida prava lokalnih samouprava i krši obaveze koje imamo po sporazumima koje smo potpisali sa Evropskom unijom i zemljama regiona", navodi se u saopštenju.

LDP smatra da Ustavni sud ne sme da ćuti mesecima o tom zahtevu jer bi u slučaju njegove primene došlo do negativnih posledica.

"Naš Ustav zabranjuje komandnu ekonomiju i trošenje budžeta tako što će Vlada monopolizovati sve u svojim rukama - odlučivanje o projektima, način finansiranja, izbor izvođača radova, pregovaranje, cenu radova, izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola", navodi LDP.

Pogledajte još