Dan oslobođenja Bača obojen ljubičasto

Opština Bač je sve više na meti kulture i dobrog ukusa, a proslava povodom Dana oslobođenja Bača, uz svečanu Akademiju, na kojoj su podeljene i prve Oktobarske nagrade zaslužnim građanima i institucijama, protkana je emotivnom pričom i pesmom u čast stogodišnjice od pobede u Prvom svetskom ratu.

Nakon Akademije, uz prisustvo zvaničnika iz republičke i pokrajinske Vlade, drugih opština i Republike Srpske, predsednik opštine Bač, Borislav Antonić i predsednik SO Bač, dr Zoran Novaković, dobitnici Oktobarskih nagrada, zaslužni građani i deca, ispred Kulturnog centra su posadili jorgovane.

A priču o povodu i projektu SRBIJA ZEMLJA JORGOVANA, prisutnima je ispričala idejni tvorac, Vesna de Vinča.

Osim Bačlija i pomenutih gostiju, uz Vesnu su jorgovane sadili i aktuelna miss Srbije Sanja Lovčević, istaknuta glumica Rada Đuričin, zagovornik zdravog života dr Saša Plećević, svetska šampionka u karateu Tanja Petrović, slikar i umetnički direktor projekta "Srbija zemlja jorgovana" Nebojša Pilipović Pilo i drugi.

S obzirom na to, da je Bač zbog svoje izuzetne kulturne baštine na preliminarnoj listi UNESKO-a, miss Srbije, Sanja Lovčević obišla je bačlijsku lepoticu – srednjovekovnu Tvrđavu iz 14. veka.

I zaista, 22. oktobra, na svoj Dan, Bač je sijao ljubičasto –kraljevski…Onako kako i zaslužuje.

Autor: Gordana Bjelajac
Foto: Gordana Bjelajac, Vesna de Vinča

Pogledajte još