BAVARSKA U NOVOM SADU: Kostimi gostiju i hostesa koji su obeležili treći "Novosadski Oktoberfest"!

Treći Novosadski Oktoberfest održan je 19. i 20. oktobra u hali Master centra Novosadskog sajma.

Tokom dva dana festivala „vojvođanskom poljanom“ protutnjalo je više od 15. 000 ljudi, a organizatori manifestacije potrudili su se da gostima iz svih krajeva približe bavarsku kulturu i duh najpoznatijeg svetskog festivala piva koji se održava u Minhenu.

O'zapft is!

Festival je otvoren tradicionalnim probijanjem bureta, a čast da probije prvo bure imao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Posetioci su imali priliku da degustiraju više od 200 različitih piva.

U prostoru hale Master centra Novosadskog sajma postavljene su bašte sa stolovima i klupama gde se služilo pivo u kriglama, ali isto tako ostavljen i veći deo prostora za razdragane posetioce koji su se zabavljali uz bogat muzički program.

Ovaj ritual uključivao je i tradicionalne specijalitete - bavarske kobasice, kifle i perece i razne grickalice od kojih posetioci još više ožedneli te se popilo nekoliko hiljada litara piva.

Duh bavarske su u Novi Sad sa sigurnošću donele hostese u nemačkim tradicionalnim nošnjama, ali i gosti koji su sjajno “odgovorili “ na dress code".

Pored dama koje su dominirale u “drindlu”, bilo je i muškaraca u kožnim ‘trofrtaljkama” iliti “Lederhoznama” koji su celokupan doživljaj o manifestaciji podigli na viši nivo.

Zanimljivosti o Drindlu i Lederhoznama:

Na Oktoberfestu ih ne nose samo Nemci, nego i posetioci iz Australije, Francuske i Češke.

Drindl nije jeftin, početna cena je oko 80 evra.

Tipične bavarske kožne gaće za muškarce su veliki hit širom Nemačke.

Uz lederhozne obavezno idu i modni detalji poput novčića, životinjskih zuba, rogova ili drugih trofeja iz lova.

Pored ova dva odevna predmeta o vašem statusu na manifestaciji govori i čuperak koji se nosi na šeširu, čuveni Gambsbart. Što je veći čuperak to ćete uživati veću poštovanje.

Podsetimo , prvo veče nastupali su “Hladno pivo”, Dejan Petrović Big Band i Love Hunters čiji su performansi propraćeni gromoglasnim aplauzima i ovacijama, dok su drugo veče svi đuskali uz Psihomodo pop, Zvonka Bogdana, “Zbogom Brus Li” i bendom Orthodox Celts koji su napravili sjajnu atmosferu i zatvorili festival.

Autor: Nataša Polarecki
Foto: Novosadski Oktoberfest

Pogledajte još