Agencija osporila nameru Borova da proda Boreli

BEOGRAD, 5. jula 2010. (Beta) - Agencija za privatizaciju Srbije osporila je nameru hrvatske kompanije "Borovo" da proda imovinu društvenog preduzeća "Boreli" iz Sombora.

U saopštenju Agencije se navodi da bi prodaja "Borelija" bila u suprotnosti sa Sporazumom o sukcesiji, kao i Uredbom o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na teritoriji bivših republika SRFJ.

Tom uredbom je do 30.juna 2010. godine dat rok preduzećima iz bivših jugoslovenskih republika da podnesu zahtev za sporazumno utvrđivanje međusobnog udela u kapitalu preduzeća koja se ne nalaze u Srbiji. U slučaju da bude postignut sporazum Vlada Srbije na njega daje saglasnost, ali samo ako postoji reciprocitet u primeni Sporazuma o sukcesiji.

Ukoliko se ne postigne sporazum o utvrđivanju udela kapitala u preduzećima čiji su osnivači na teritoriji viših republika SFRJ, kao u slučaju "Borelija", strukturu vlasničkog kapitala utvrđuje Agencija za privatizaciju na osnovu vrednosti unete imovine i procene sadašnje vrednosti kapitala.

Do sada je "Borovo" prodalo 12 lokala u Srbiji, ali su pokrenutisudski postupci za poništavanje kupoprodajnih ugovora.

Pogledajte još