Nema stabilnosti Balkana bez Srbije,Bliskog istoka bez Irana

BEOGRAD, 5. jula 2010. (Beta) - Sankcije međunarodne zajednice protiv Irana imaju za cilj da skrenu pažnju sa problema Bliskog istoka, izjavio je ambasador Irana u Srbiji Abolghasem Delfi.

U intervjuu agenciji Beta, Delfi je naglasio da je "nuklearna tehnologija koju Iran razvija apsolutno miroljubiva" i dodao da se ta zemlja zalaže da Bliski istok bude "region bez oružja za masovno uništenje". Sankcije Saveta bezbednosti UN protiv Irana Delfi je ocenio kao "neopravdane, pravno neosnovane i nepravedne", naglasivši da Savet bezbednosti "u slučaju Irana, nije ispunilo svoju ulogu zaštitnika mira i bezbednosti u svetu".

"Rezolucija protiv Irana usvojena je sa ciljem da se skrene pažnja sa problema Bliskog istoka, višegodišnje agresije Izraela i napada na brodove sa humanitarnom pomoći", rekao je iranski ambasador. Optuživši međunarodnu zajednicu za politiku "dvostrukih standarda" Delfi je dodao da su višegodišnje sankcije protiv Irana uticale na jačanje domaćih kapaciteta.

"Kao što je stabilnost na Balkanu nezamisliva bez uzimanja u obzir uloge Srbije, tako je nezamisliva i stabilnost u regionu Bliskog istoka i Persijskog zaliva bez uzimanja u obzir pitanja Irana", naglasio je iranski ambasador.

Odnose Irana i Srbije Delfi je ocenio kao tradicionlano dobre i razvijene, podsetivši posebno na saradnju Irana i tadašnje SFRJ u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja. On je ocenio da se politički, kulturni, i parlamentarni odnosi Srbije i Irana "razvijaju u normalnim uslovima" i da u obe zemlje "postoji volja da se saradnja dalje produbljuje i razvija u skladu sa njihovim interesima", a posebno u okviru međunarodnih foruma.

Pogledajte još