Srbiji potrebne investicije dijaspore

BEOGRAD, 5. jula 2010. (Beta) - Premijer Mirko Cvetković pozvao je u ponedeljak Srbe iz dijaspore da ulažu u Srbiju kao državu koja investitorima pruža zaštitu i mogućnost za izvoz proizvoda bez carina u veliki broj zemalja, a ne iz patriotskih razloga.

Cvetković je na prijemu za predstavnike Skupštine Srba iz dijaspore i regiona, rekao da je Srbija imala povoljnije ekonomske rezultate u vreme krize nego ostale zemlje u regionu i dodao da očekuje da predstavnici dijaspore ozbiljno razmotre sve opcije za ulaganja.

Prema njegovim rečima, početkom 2010. godine zabeležena su pozitivna ekonomska kretanja u Srbiji, ostvaren je rast bruto društvenog proizvoda od oko jedan odsto, kao i rast izvoza i industrijske proizvodnje, dok uvoz relativno stagnira.

"Rast bruto domaćeg proizvoda koji se beleži od početka godine jeste pozitivan, ali je nedovoljan za značajniji porast standarda i industrijske proizvodnje, tako da Srbija, ako želi da postigne visoke stope rasta, zavisi od stranih investicija", rekao je Cvetković.

Ocenio je da će predstavnici dijaspore imati prednosti u odnosu na ostale investitore jer poznaju jezik i kulturu i obećao pomoć u tome, a kako je dodao, od njih se očekuje da promovišu Srbiju u svetu i poboljšaju njen imidž narušen u prošlosti.

Pogledajte još