Država marginalizuje Agenciju za borbu protiv korupcije

BEOGRAD, 5. jula 2010. (Beta) - Predsednik nevladine organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati izjavio je u ponedeljak da ima utisak da vlasti pokušavaju da marginalizuju Agenciju za borbu protiv korupcije i da se to najbolje vidi na primeru nepoštovanja odredbe o zabrani akumulacije funkcija.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, Goati je rekao da ne može da kaže da li se radi o smišljenom ili sporadičnom otporu ali da nekoliko stvari dokazuju da se ide u tom pravcu i da se pojedini zvaničnici "zubima i noktima drže za svoje funkcije".

Prema njegovoj oceni, Agencija za borbu protiv korupcije se "zamerila" vlastima zbog namere da spreči akumulaciju, pre svega, izvršnih i zakonodavnih funkcija. Zabrana takve akumulacije, naglasio je Goati, jeste temeljni princip svih demokratskih društava.

On je kao primer za odnos vlasti naveo predlaganje, pa povlačenje iz skupštinske procedure izmena zakona koje bi ukinule obavezu da se funkcioneri odluče koju će funkciju zadržati, zatim odluku Ustavnog suda o suspenziji te obaveze, kao i ranije tumačenje Ministarstva pravde prema kojem funkcioneri nisu obavezni da to urade, već da mogu da zatraže mišljenje Agencije.

Govoreći o opštoj situaciji u oblasti borbe protiv korupcije, Goati je rekao da u toj borbi "nije došlo do odlučujućeg proboja" i da se ona uglavnom vodi na lokalnom nivou, dok su viši društveni slojevi i dalje van domašaja.

Pogledajte još