Advokatska komora Beograda traži obavezna tonska snimanje suđenja u Srbiji

Advokatska komora Beograda traži izmenu Zakona o krivičnom postupku i Zakona o parničnom postupku kako bi se omogućilo obavezno tonsko snimanje svih suđenja u Srbiji.

- Podnećemo inicijativu Ministarstvu pravde Republike Srbije da se sva suđenja u Srbiji tonski snimaju. Uvođenjem specijalne tehnologije koja omogućava da se tonski zapis sa 95 odsto tačnosti u realnom vremenu pretvori u transkript, drastično bi se skratilo trajanje sudskih procesa i unapredila efikasnost pravosuđa - saopštila je danas Advokatska komore Beograda.

- U sudnicama u Srbiji najveći problem je vođenje zapisnika. Sud diktira zapisnik tako što prepričava iskaz i unosi samo sadržinu koju smatra bitnom. Prilikom prepričavanja iskaza gube se važni detalji, tako da se mnogo vremena gubi u raspravi oko toga da li je svedok nešto rekao ili nije. Kada bi se ova rasprava izbegla, suđenja bi bila brža. Rešenje ovog problema je snimanje suđenja što bi smanjilo broj sati korišćenja sudnice po jednom predmetu i unapredilo efikasnost pravosuđa, na način koji ne bi dovodio u pitanje pravičnost postupka - ističe Jugoslav Tintor, predsednik Advokatske komore Beograda.

On dodaje da se tonsko snimanje suđenja zapravo zasniva na najsavremenijoj tehnologiji - programu koji se instalira na računar i pomoću neuronskih mreža - veštačke inteligencije glas pretvara u tekst tako što prepoznaje i ispisuje smislene rečenice. Ovaj program, koji je razvijan 15 godina, specijalno je napraljen za srspko govorno područje. Sastoji se od milion reči, fraza, izraza i rečenica iz sudske prakse.

Sve što, recimo, sudija izdiktira ispisuje se u realnom vremenu, ćiriličnim pismom i to na način na koji je korisnik pričao. S obzirom na to da ima razne opcije, pored audio, omogućava pretvaranje i video zapisa u tekst.

- Obavezno snimanje suđenja uspostavilo bi red u sudnici, obezbedilo elementarnu pristojnost u ponašanju stranaka i suda i omogućilo sankcionisanje svake zloupotrebe procesnih prava. Poznato je da stranke u sudskom postupku na razne načine opstruišu njegov tok. Tonsko snimanje suđenja doprinelo bi da u postupcima bude uveden red, jer bi se tada i stranke i sud uzdržavali od ekscesnih postupaka kada bi znali da se celo suđenje tonski beleži - kaže Tintor.

Ovaj softver trenutno se eksperimentalno koristi u nekoliko sudova u Srbiji, sa dozvolom Ministarstva pravde, a za njega je zainteresovan i veliki broj tužilaštava. Tonsko snimanje suđenja je, inače, već uvedeno u zemlje u regionu. U Hrvatskoj je uvedeno pre tri meseca.

Foto: Promo

Pogledajte još