Tadić za najbolje moguće odnose Srbije i Crne Gore

PODGORICA, 5. jula 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u ponedeljak da Srbija "nema nikakvog interesa" da se ponovo integriše u državnu zajednicu sa Crnom Gorom, već da s njom gradi "najbolje moguće odnose".

Tadić je u intervjuu Televiziji Crne Gore datom uoči posete Crnoj Gori negirao ocene da se Srbija meša u unutrašnje stvari susedne države i takve tvrdnje nazvao "stereotipijom".

On je kazao da slučaj šverca kokaina narko klana Darka Šarića "ne treba postavljati" u središte bilateralnih odnosa dve države, ali je ocenio da Crna Gora u vreme podizanja optužnice protiv pripadnika tog klana "nije reagovala sa punom ozbiljnošću".

Predsednik Srbije je kazao da je "problem nastao" puštanjem na slobodu dvojice pripadnika Šarićevog klana, osumnjičenih za šverc kokaina iz Južne Amerike, a koji su nalazili na crnogorskoj teritoriji.

On je negirao tvrdnje crnogorskih vlasti da se Srbija uoči lokalnih izbora umešala u unutrašnje stvari Crne Gore i uticala na ujedinjenje opozicije.

"Nikada se nisam mešao u nastupe srpskih političara u regionu, ni u Crnoj Gori, ni u Bosni i Hercegovini, ni u Makedoniji. S kim će oni praviti koalicije i kakvu će vladu praviti, to je njihova stvar. Jedino što tražim od srpskih političara i građana srpske nacionalnosti jeste da budu lojalni svojoj državi, a istovremeno da na legitiman i legalan način brane interes srpskog naroda", kazao je Tadić.

On je ponovio stav da Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti manjina, jer su "oni autohton narod" i dodao da bi voleo da Crna Gora usvoji zakon kojim će se definisati kao matična država i za Crnogorce i za Srbe.

Pogledajte još