Diplomate švercovale cigarete vredne milion evra

BERLIN/BEČ, 6. jula 2010. (Beta) - Diplomata strane zemlje akreditovan u Srbiji i njegov vozač koji su uhvaćeni u švercu cigareta i koji se nalaze u zatvoru u Gracu naneli su austrijskoj državi poresku štetu od 700.000 evra, a vrednost švercovanog duvana iznosi oko milion evra, navedeno je u saopštenju austrijskog ministarstva finansija dostavljenom dopisništvu Bete.

Kako se navodi u saopštenju, u proleće su carinske vlasti uhapsile diplomatu strane zemlje na službi u Srbiji i njegovog vozača i zaplenile oko 160.000 švercovanih cigareta. Već prošle godine su austrijske vlasti, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, "iz prometa povukle diplomatski auto ambasade neimenovane zemlje u Beogradu".

"Mnogobrojna vozila i diplomatski personal jedne ambasade u Beogradu korišćeni su da se pod okriljem diplomatije u Austriju švercuju cigarete, uglavnom sa Kosova, uz pomoć organizovane grupe srpskih kriminalaca", navodi se u saopštenju.

Diplomata i njegov vozač kojima se, prema navodima saopštenja, već sudi u Gracu, priznali su da su u vremenskom periodu od dve godine u 36 vožnji prošvercovali oko pet miliona cigareta, odnosno oko 25.000 boksova. Prema navodima austrijskog ministarstva, proteklih meseci postignuti su i dalji uspesi u zaustavljanju šverca cigareta sa Balkana.

Pogledajte još