UČESTVUJU U MNOGIM TELESNIM FUNKCIJAMA: Šest znakova pokazuju da organizam ne dobija dovoljno proteina

Protein je sastojak koji je veoma bitan za organizam. On učestvuje u mnogim telesnim funkcijama kao što su jaka struktura kose, kože, mišića, hormona i enzima.

Neki ljudi konzumiraju velike količine mesa, ali ipak nemaju dovoljno proteina u organizmu.

1. Ukoliko gubite snagu ili mišićnu masu, onda vašem organizmu verovatno manjka proteina. Kada ne unosite dovoljno proteina, telo vuče preostali protein iz mišića da bi ga iskoristio u drugim delovima tela. Ako vam odeća postaje preširoka ili više nemate snage da dižete malo teži teret, proverite nivoe proteina u organizmu.

2. Ukoliko se osećate iscrpljeno svakog dana, to takođe može ukazivati na nedostatak ovog sastojka. Slabi i umorni se ne možete baviti sportom, te je jako bitno obratiti pažnju na unos ugljenih hidrata i proteina.

3. Stalno ste gladni i sve o čemu možete da razmišljate je hrana, što ukazuje da je nivo proteina u organizmu jako nizak ili nikakav. Pri nedostatku ovog sastojka, organizam će tražiti više hrane sa jakim ukusima. Svi koji prolaze kroz ove probleme često pojedu sve što im se nađe pri ruci. Dovoljna količina proteina vas može sačuvati od prejedanja.

4. Lomljivije kosti su takođe jedan od znakova manjka proteina. Ukoliko vam se često dešava da iščašite i oštetite kosti i zglobove, to je vrlo često povezano sa ovim problemom. Kako starimo, tako je našem organizmu potrebno sve više proteina, koji će pojačati čvrstinu kostiju.

5. Bez dovoljno proteina, vaše rane i povrede će mnogo sporije zarastati ili uopšte neće srasti kako treba. Protein igra bitnu ulogu u funkciji imuniteta i oporavku rana. Ljudima koji tek izađu iz bolnice se preporučuju dijete ispunjene proteinima.

6. Ukoliko vam kosa i nokti nisu čvrsti kao što su bili, to znači da više nemate čvrstih vlakana koja se formiraju pomoću proteina. Organizam prepoznaje nedostatak proteina i ponaša se u skladu s tim, zbog čega kosa i nokti gube na jačini jer nemaju odakle da crpe materijal za obnavljanje vlakana.

Izvor: Men's Health
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još