Zanijer i De Kermabon pozivaju na uzdržanost i dijalog

NJUJORK, 6. jula 2010. (Beta) - Šefovi misija UNMIK i Euleks na Kosovu Lamberto Zanijer i Iv de Kermabon u utorak su u Savetu bezbednosti UN u Njujorku najoštrije osudili najnovije incidente u severnom delu Kosovske Mitrovice i pozvali obe strane na uzdržanost i dijalog.

U obraćanju na sednici Saveta bezbednosti, Zanijer i De Kermabon su izneli hronologiju najnovijih incidenata. Oni su podsetili da je 2. jula u eksploziji bombe u naselju Bošnjačka mahala jedan čovek poginuo i ocenili da je posle tog incidenta situacija na severu Kosova napetija nego inače. Ukazali su i da je u ponedeljak ispred svoje kuće ranjen srpski poslanik u kosovskoj Skupštini Petar Miletić.

Zanijer je rekao da su i Beograd i Priština osudili bombaški napad u naselju Bošnjačka mahala, ali da su obe strane optužile jedna drugu za taj incident. On je rekao da je odmah posle incidenta izrazio zabrinutost zbog nasilja i zamolio obe strane da ne provociraju i budu mirne.

Podsećajući na zabrinutost koju je u svom poslednjem izveštaju izrazio generalni sekretar UN Ban Ki Mun, Zanijer je ponovo pozvao srpsku i albansku stranu da se uključe u dijalog jer je to neophodno kako bi se suočilo sa izazovima u severnom delu Kosova. On je dodao da će UNMIK nastaviti da sarađuje sa obe strane kako bi se obezbedila stabilnost.

Šef Euleksa Iv de Kermabon je rekao da je ta misija svesna tenzija na severu Kosova i da zato poziva nadležne u Prištini i Beogradu da nastave da je podržavaju u izvršavanju mandata.

Pogledajte još