ŠTEDNJA U SRBIJI: U trezorima gotovo 10 milijardi evra

Krajem prošle godine ukupna dinarska štednja u Srbiji je iznosila 50,2 milijarde dinara (423,7 miliona evra), dok je devizna štednja bila 9,4 milijarde evra. Uoči ovogodišnjeg Međunarodnog dana štednje (31. oktobar), prema poslednjim raspoloživim podacima, ukupna štednja stanovništva položena kod banaka u Srbiji iznosi oko 10 milijardi evra.

Od toga, devizna štednja iznosi 9,6 milijardi evra (96 odsto ukupne štednje), a dinarska štednja 52,8 milijardi dinara - preračunato u evre, oko 440 miliona evra (četiri odsto ukupne štednje). Ovi podaci ukazuju na to da su i dinarska i devizna štednja povećane od početka 2018. godine - devizna za 270 miliona evra, dok je dinarska štednja dostigla najviše nivoe od kada se prati i povećana je od početka 2018. godine za 2,6 milijardi dinara.

Štednja u Srbiji iz godine u godinu raste, što je jedan od pokazatelja poverenja građana u bankarski sektor Srbije. Posmatrano od početka 2018. godine, štednja u dinarima porasla je za 2,6 milijardi dinara. Dinarska štednja je povećana i u dužem roku, tako da je od kraja 2012. godine, od kada Narodna banka Srbije sprovodi strategiju dinarizacije, utrostručena. Devizna štednja građana takođe kontinuirano raste iz godine u godinu, a od početka godine povećana je za 270 miliona evra.

Prema poslednjim raspoloživim podacima, objavljenim u Statističkom biltenu Narodne banke Srbije za april 2018. godine, godišnja kamatna stopa na (novopoloženu) dinarsku štednju iznosi 2,68 odsto. Godišnja kamatna stopa na štednju u evrima iznosi 0,76 odsto.

Analize Narodne banke Srbije pokazuju da je dinarska štednja isplativija od devizne štednje i u dugom, i u kratkom roku. Atraktivnija dinarska štednja od devizne rezultat je relativno viših kamatnih stopa na dinarsku nego na deviznu štednju, ali i nekoliko drugih faktora. Pre svega, veliki doprinos većoj isplativosti dinarske štednje daje monetarna stabilnost, koju omogućava Narodna banka Srbije.

Vrednost dinarske štednje očuvana je u uslovima ostvarene cenovne stabilnosti i relativne stabilnosti deviznog kursa. Pored toga, atraktivnosti dinarske štednje doprinosi i činjenica da je prihod po osnovu kamata koji se ostvaruje na dinarsku štednju izuzet od obaveze plaćanja poreza, za razliku od prihoda na deviznu štednju, koji je predmet oporezivanja.

MERE NBS

Imajući u vidu to da će Narodna banka Srbije i u narednom periodu nastojati da svojim merama obezbedi očuvanje niske i stabilne inflacije, uz relativnu stabilnost deviznog kursa dinara i stabilnost finansijskog sistema, u narednom periodu se može očekivati nastavak rasta štednje građana, pri čemu Narodna banka Srbije očekuje da bi dinarska štednja trebalo ubrzanije da raste.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još