Rose Fever

Selma Đulizarević je u Galeriji Atrijum BGB predstavila svoje najnovije slike na izložbi naslovljenoj "Rose Fever"

 Portreti - porodični, grupni, pojedinačni u cvetnim aranžmanima s leptirima, mačkama... gledali su sa zidova galerije goste koji su, u velikom broju, došli da uživaju u umetnosti ali i u prijatnoj atmosferi kojom zrači Galerija Atrijum, - sve zajedno savršena harmonija - odlična izložba koju toplo preporučujemo. Otvorena je u utorak, 21. avgusta i trajaće do subote, 2. septembra 2007. godine.

O umetnici, izloženim radovima u tehnici ulja ili akrila na platnu ili kombinovanoj tehnici tempere, pastela i olovaka u boji, poetici likovnog pristupa, portretu kao nepravedno nedovoljno zastupljenoj temi, govorila je Ivanka Lazarević, kustos izložbe, a izložbu je otvorio profesor Kosta Bogdanović, vajar.

 Izložbu je otvorio rečima:Grupni portret i porodična privatnost je ono što se na ovoj izložbi pojavljuje kao novo u ovoj sredini nakon veoma mnogo vremena, vremena kada se baš grupni portret značajno naznačio u istoriji umetnosti, još od starorimsko - antičkog perioda, renesanse baroka pa do porteta u građanskoj kulturi XIX veka. Sada imamo nešto što se približava tekovinama savremene kulture, digitalna tehnologija, kojom portretisani bivaju zatečeni, ne nameštaju se, ne poziraju, što direktno oslikava duh sadašnjeg vremena. Sam odnos između figure i pozadine, figure koja je integrisana u jednu cvetnu simfoniju, pa se čak i kolorit odeće, inkarnat lica, svodi u prvi plan rekavši time da hoće da bude „cvetno“.

Selma je odabrala jedan problem koji se ne naslanja na ono što je masovno i prepoznatljivo u galerijama gledajući sa praga. Ovde se zaista mora prići svakoj slici, pažljivo je pogledati i u njoj uživati...

U tekstu za katalog pod naslovom "Poetika cvetnog prizora" prof K. B.  

Božur;
srebrna mačka:
zlatan leptir.

Napisao je Buson, japanski pesnik haikua u XVIII veku...

 A ja kad bi znao da pišem haiku napisao bih u skladu s XXi vekom...
Selma;
Rose fever:
beautiful.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović
 

Pogledajte još