Novi test protiv prevremenog porođaja

Novi kontrolni test pod nazivom „ph-Balance“, razvijen na bečkoj Opštoj bolnici (AKH), mogao bi broj prevremenih porođaja u Austriji smanjiti za polovinu. Merenjem ph-vrednosti, koje ovim testom svaka žena može sama da sprovede, može blagovremeno da se otkrije vaginalna infekcija. 

Od 1992. do 2002. godine došlo je do porasta, iznad 52 odsto, tzv. veoma ranih porođaja – novorođenčad težine ispod 1.000 grama. Od svih novorođenih u Austriji, sedam odsto su prema podacima AKH prevremeni porođaji, gde bebe teže manje od 2.500 grama. Prevremeno rođene bebe imaju viši stepen smrtnosti, više su podložne oboljevanju i često su hendikepirane. Specijalista ginekologije na bečkoj Opštoj bolnici, Kristijan Egarter, smatra da su najčešći razlozi prevremenog porođaja bakterijske vaginalne infekcije, tzv. vaginoze. 

One mogu neopaženo da dovedu do infekcije fetusa i prevremenih trudova. U mnogim slučajevima takve infekcije nastaju usled oslabljenog imuniteta. Egarter smatra da novi test treba da služi kao signal upozorenja kod upala i da je optimalno koristiti ga dva do tri puta nedeljno. 

Test se može kupiti u apotekama bez recepta i redovno vršiti vaginalna kontrola ph-vrednosti. 

(Compress)

Pogledajte još