fbpx

Istraga o navodima da je Betankur finansirala Sarkozija

PARIZ, 7. jula 2010. (Beta-AP) - Francuski tužioci pokrenuli su preliminarnu istragu povodom tvrdnji da je najbogatija Francuskinja Lilijan Betankur tajno finansirala izbornu kampanju predsednika Nikole Sarkozija, naveli su u sredu zvaničnici pravosuđa.

Sarkozi je opovrgao navode da je za svoju predsedničku kampanju 2007. tajno primio 150.000 evra u gotovini od naslednice kozmetičke kompanije Loreal i izveštaje o tome nazvao "pokušajima da se ukalja njegov ugled".

Bivši knjigovođa Betankurove, Kler Tibo rekla je istražiteljima da je glavni finansijski savetnik Betankurove dao u martu 2007. 150.000 evra u gotovini blagajniku Sarkozijeve konzervativne UMP partije, Eriku Vertu, naveo je jedan neimenovani pravosudni zvaničnik pravosuđa blizak istrazi.

Vertova žena do nedavno je radila kao savetnik za investicije Betankurove, a Vert je trenutno ministar za rad u Sarkozijevoj vladi. Vert, koji je pre toga osam godina bio blagajnik UMP-a, rekao je u utorak da je "zapanjen" tvrdnjama protiv njega i dodao da "nikada nije primio nijedan evro koji nije bio legalan".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.