Kuba zainteresovana za saradnju sa Srbijom u oblasti medicine

- Kuba je zainteresovana za razvoj saradnje sa Srbijom u oblasti medicine i mi vidimo da postoji potencijal zato i na kubanskoj i na srpskoj strani. To je prilika da uradimo nešto važno za naše zemlje i boravak kubanskih lekara ovde veoma je značajan i za nas na Kubi i za građane Srbije - izjavio je ambasador Republike Kube u Srbiji Gustavo Trista del Todo na prezentaciji „Najnovija dostignuća kubanske medicine“ koja je održana u Beogradu.

O najnovijim rezultatima kubanske medicine u lečenju različitih oblika kancera govorili su dr Reno Cespedes, šef Odeljenja pedijatrije na Institutu za onkologiju i radiobiologiju u Havani i dr Anabely Estevez Garcia, onkolog-istraživač sa klinike La Pradera. Oni borave u Srbiji na poziv agencije Consulta al Futuro, koja jedina ima ugovor sa zvaničnom Asocijacijom lekara Kube.

Po rečima dr Renoa, kubanski tim lekara sprovodio je od 2009. godine ispitivanje na 28 pacijenata starosti od 3 do 18 godina kojima je dijagnostikovan složen oblik kancera mozga. Terapija je sprovođena do 2012. godine a stanje zdravlja praćeno je još naredne četiri. Studija je pokazala da tretman imunoterapijom u kombinaciji sa klasičnim zračenjem, daje dobre rezultate u produženju životnog veka. U novom ciklusu ispitivanja lekarski tim prati 39 pacijenata koji su na terapiji od 2015. godine i u ovoj grupi, nakon perioda od tri godine, studija pokazuje da je stopa preživljavanja podignuta na 40%.

- To je veliki uspeh s obzirom na to da je reč o teškim sučajevima i da smo se više od deset godina nalazili negde oko 10% preživljavanja - kaže dr Cespedes.

Dr Anabely Estevez Garcia ističe napredak kubanske medicine u primeni imunoterapije, ne samo kroz vakcinu za kancer pluća, koja je u Srbiji najpoznatija. Lekari u Havani uveliko koriste terapiju i za druge oblike ove bolesti, kao što su kancer pankreasa, kože, prostate, a uskoro i za kancer debelog creva.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još