Gala Jovanović dobitnica prestižne nagrade "Vip poziva"

Solistkinja Baleta Državne opere iz Beča, Gala Jovanović, dobitnica je prestižne nagrade „Vip poziva“, koju već osmu godinu dodeljuju Beogradski festival igre i kompanija Vip mobile. Jovanovićevoj je priznanje uručio generalni direktor kompanije Vip mobile, Dejan Turk, na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci, gde je publika uživala u projekciji II čina baleta „Žizela“ u produkciji bečke Državne opere, u kom Jovanovićeva već drugu sezonu igra ulogu Mirte. Odlukom žirija, nagrada je ove godine prvi put imala dva laureata: osim Gali Jovanović, priznanje je pripalo i Aleksandru Neškovu, balet majstoru i prvaku Baleta Opere u Atini.

Gala Jovanović je svoje prvo baletsko obrazovanje stekla u Baletskoj školi u Beogradu u klasi Milice Bezmarević, da bi od 2007. godine u Beču nastavila sa usavršavanjem u Baletskoj školi Opere u Beču. Već u narednoj sezoni, primljena je u ansambl Baleta Opere u Beču, dok je u prvu solistkinju promovisana 2015. godine. Od tada Jovanovićeva igra solističke uloge u predstavama „Don Kihot”, „Krcko Oraščić” i „Labudovo jezero” u koreografiji Rudolfa Nurejeva, „Romeo i Julija” Džona Kranka, kao i u produkcijama koje potpisuju Jorma Elo, Tjeri Malanden, Kristofer Vildon, Moris Bežar, Helen Piket, i drugi. Od sezone 2017/2018 igra ulogu Mirte u baletu “Žizela“, a bila je i zaštitno lice ovogodišnjeg jubilarnog 15. Beogradskog festivala igre.

Nagrada „Vip poziva“ ustanovljena je pre osam godina sa ciljem promocije rada srpskih baletskih umetnika koji su izgradili zavidne karijere u inostranstvu. Kao glavni partner festivala, Vip je uveo prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u kulturu, dok zajednički kreiran slogan „Komunikacija u pokretu“, oslikava snagu saradnje koja traje već 11 godina. Kroz brojne projekte, među kojima su najznačajniji nagrade „Vip poziva“ i „Vip iskorak “, kao i projekat za mlade igrače „Vip talenti”, Vip doprinosi ukupnom razvoju umetničke igre u Srbiji.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još