Cane o "kršu, lomu", životu...

Davno, davno, bilo je (što bi rekla grupa „U škripcu“) kada je bar jedan živi album bio neizostavan deo svake diskografije iole ozbiljnijeg rok benda na ovim prostorima. Novo vreme je donelo, između ostalog, generalnu redukciju albuma, plasiranje pesama na drugačije načine, a živi snimci se sve vise pojavljuju kao ilegalna, butleg izdanja šarenolikog kvaliteta koja se, uglavnom bez mnogo muke, mogu skinuti sa interneta. U takvoj situaciji pravi rokenrol „live“ album zavređuje još veću pažnju, a još kada ga objavi bend kao što je Partibrejkers... 

„Žurokolomci“ već skoro tri decenije izmiču šablonima, pa ni ovaj koncertni album nisu promovisali na stereotipan način. U opuštenoj atmosferi kafića „Šikarica“ u Skadarliji izostalo je „zvanično obraćanje“, rapoloženi Cane je odmah počeo opušteno ćaskanje sa novinarima.
„Krš i lom“ predstavlja zapis sa koncerata održanih 20. i 21. marta prošle godine u Domu omladine, a 14 pesama koje se nalaze na disku su pravi presek dosadašnje karijere velikog benda. Na zadovoljstvo fanova, izbegnuta je klasična „best of“ forma u „live“ pakovanju. „Krš i lom“, naravno, ne oskudeva sa onim najpoznatijim iz Canetove i Antonove radionice („Kreni prema meni“, „Hoću da znam“, „Hipnotisana gomila“...), ali su, pre svega na zadovoljstvo „tvrdog jezgra“, tu i „Noć“, Ako si...“ 

- Ovo je, inače, naša druga ploča uživo, podsetio je, za početak priče, Cane. „Prva je bila „Zabava još traje“, izašla je u nesretno vreme, ’93. „Krš i lom“ je prepun energije, jedan istinski zapis sa tih koncerata. Odlučili smo da na taj način premostimo pauzu između dva studijska albuma -

Jedan od tih koncerata prikazan je na televiziji Studio B. Snimak je brzo počeo da kruži internetom, međutim, zvaničnog video zapisa neće biti a razlog je – banalan.
- Mislili smo da će izaći DVD, ali nisu snimili basistu. Kažu da su izgubili vezu jedan sa drugim.

Da li je bio problem odabrati 14 pesama za CD, koncertna set lista je, naravno, mnogo duža ?
- Uzima se ono što je dobro, to je to, bilo da je novije, starije... Mislim da na ovoj ploči ima nekoliko pesama koje su stvarno dobro ispale – „Ulični hodač“, „Hiljadu godina“, „Žurim“...

Sviralo se dosta ovih dana ?
- Bili smo prošle nedelje u Vrnjačkoj banji, Banjaluci, Novigradu, pre toga Cirih...Sledi Bajina bašta, Mostar, posle ide Beer fest, i to je to, kraj sezone.

Spadate među najaktivnije domaće bendove ?
- Kod nas je ostala samo muzika, nema nikakvih „vansportskih“ delatnosti. Dobro sve organizovati, pokloniti se i izaći na binu – izvršiš totalnu reanimaciju svog života za sat i po. Živim za muziku i od muzike, jako mi je drago što nisam postao tehnološki višak.

Radi li se na novom studijskom albumu ?
- Ima nekih ideja. Kuvaju se u nama pesme, kad će da izađe – videćemo. Treba paziti da se ne ponavljaš, da ne recikliraš samog sebe, da od ničeg napraviš nešto, da nekom sa strane to izgleda vešto. Ne može ništa da se planira – ono što isplaniraš obično se ne obistini. Životi puze, stići na cilj je velika stvar. Važno je samo – imati svoj cilj.

Šta vas inspiriše u poslednje vreme ?
- Inspiriše me ljudska glupost u neograničenim količinama, nedostatak identiteta, kukavičluk, hrabrost, sreća, ljubav... Voleo bih da se neke stvari pojave i same od sebe.

Rokenrol u Srbiji 2010 ?
- Utešna je nagrada jednom određenom procentu ljudi, uvek je i bilo tako. Meni znači, naći ćemo još nekog. Kada sviramo, uvek ima kritična masa mladih, ali se bojim da će se ona potrošiti. Tako je to u ovoj zemlji koja ne brine o mladima. Mi obavljamo neku svoju funkciju – da ohrabrimo ljude da furaju svoj fazon, da slušaju ovu vrstu muzike, da ih inercija i virovi ne usisaju u sebe. Sve je pranje love, pranje duše, pranje postupaka, pranje misli, Rešenje je da se boriš da budeš što bolji čovek.

Milan Ćunković

Pogledajte još