Grčka skupština u načelu usvojila zakon o reformi penzija

ATINA, 8. jula 2010. (Beta-AFP) - Grčka skupština je u okviru vladinih mera štednje u sredu u načelu usvojila nacrt zakon o penzijskoj reformi kojim se starosna granica za odlazak u penziju podiže na 65 godina.

Reformi se žustro protive sindikati koji su za cetvrtak zakazali novi opšti štrajk. Za zakon je glasalo 159 poslanika većinskih socijalista Pasoka i dva nezavisna poslanika, od 298 prisutnih. Ukupan broj poslanika je 300. U četvrtak će raspravljati o zakonu u pojedinostima a glasanje se očekuje uveče.

Nacrt zakona predviđa podizanje starosne granice za penziju i za žene i za muškarce sa 60 na 65 godina, prosečno smanjenje penzija od sedam odsto i podizanje potrebnih uplaćenih godina staža na 40 umesto 37.

Grčki premijer Jorgos Papandreu je istakao pred poslanicima da je ova reforma vrlo važna promena za održivost penzionog sistema i za garanciju da će biti penzija u budućnosti. Papandreu je dodao da je njegova vlada odlučna da interveniše da bi se spasao penzioni sistem koji je sada "brod koji tone".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.