Nedopustivo otvaranje suda u Mitrovici

BEOGRAD, 7. jula 2010. (Beta) - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da se ne može dopustiti otvaranje suda u Kosovskoj Mitrovici, najavljeno za 15. jul, osim ako nije namera da se Srbima nametnu jednostrane odluke i rešenja.

Bogdanović je u intervjuu za Večernje novosti rekao i da su u toku razgovori Ministarstva pravde i Euleksa povodom otvaranja suda u Kosovskoj Mitrovici.

"Mi želimo da znamo koje su jurisdikcije toga suda, ko će biti sudije, po kojim zakonima će suditi, jer to ne mogu da nameću ni Euleks niti kosovske vlasti", kazao je ministar.

Bogdanović je poručio i da je krajnje vreme da se međunarodne misije prisutne na Kosovu pozabave svojim mandatima i zaista ispune obaveze. "Previše nedužnih ljudi nastradalo je zbog pasivnog stava međunarodne zajednice prema problemu Srba na Kosmetu", rekao je Bogdanović.

Ministar je dodao da su nakon prošlonedeljnog bombaškog napada u Kosovskoj Mitrovici obavljeni "intenzivni razgovori" sa predstavnicima Euleksa i Kfora od kojih je zatraženo da što pre pronađu vinovnike incidenta u kojem je jedna osoba poginula, a 11 ranjeno.

Pogledajte još