OČEKUJE IH EKONOMSKA KATASTROFA: Tramp postavio ultimatum Iranu

Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da Iran očekuje ekonomska katastrofa. Jedini način da se ona izbegne bio bi da se zaključi novi sporazum o nuklearnom programu sa Vašingtonom.

- Naš cilj je da primoramo režim da napravi jasan izbor: ili da prekine svoje zlonamerno ponašanje ili da nastavi put ka ekonomskoj katastrofi - izjavio je Tramo, navodi sajt Bele kuće.

Prema njegovim rečima, SAD su uvek otvorene za nove dogovore sa Iranom koji bi mu „zauvek blokirali put ka nuklearnom oružju, ticali se celog spektra njegovih zlonamernih akcija i koji bi bili dostojni iranskog naroda“.

- Do tada, naše istorijske sankcije će ostati na snazi u punom obimu - naglasio je Tramp.

Evropska unija, Francuska, Nemačka i Velika Britanija su u zajedničkom saopštenju poručile da žale zbog odluke Vašingtona da ponovo uvede sankcije Iranu.

- Naš cilj je da se zaštite evropski ekonomski akteri koji imaju legitimnu trgovinsku razmenu sa Iranom, u skladu sa evropskim zakonodavstvom i Rezolucijom 2231 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i ministara spoljnih poslova i finansija Francuske, Nemačke i Britanije.

Izvor: Sputniknews.com
Foto: United Nations - YouTube/Printscreen

Pogledajte još