USKORO KONAČNA ODLUKA: Beograd treba da dobije spomenik posvećen kralju Aleksandru Karađorđeviću

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević dobiće sledeće godine spomenik u centru grada. Monument će, prema predlogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biti postavljen prekoputa spomenika caru Nikolaju Romanovu.

Ovo je u petak najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, rekavši da je 1. novembra obeležena stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata, u kojem je velike zasluge imao kralj Aleksandar.

Odluka o postavljanju spomenika trebalo bi da bude usvojena 14. novembra, na sednici Skupštine grada Beograda, a plan je da svečano otkrivanje bude u drugoj polovini 2019. godine. Najbolje umetničko rešenje biće izabrano na međunarodnom konkursu.

Prema Vesićevim rečima, Beograd će se kralju odužiti tako što će mu podići spomenik.

- Bio je glavnokomandujući tokom Velikog rata i istrajavao je sa srpskom vojskom do poslednjeg dana u svim velikim bitkama i povlačenju preko Albanije - podsetio je Vesić. - Takođe, bio je prva žrtva fašizma u Evropi i zaslužuje da dobije spomenik u našoj prestonici.

Vesić navodi da su postojali predlozi da se napravi identičan zajednički spomenik iz Pariza, koji je podignut kralju Petru i kralju Aleksandru, ali da bi Beograd ipak trebalo da ima originalno rešenje. Kako je najavio, prema predlogu predsednika Vučića, spomenik bi trebalo da bude podignut između dva dvora, prekoputa monumenta caru Nikolaju.

- To je sjajna ideja i mesto za spomenik - ističe Vesić. - Nadam se da ćemo njegovu ideju realizovati tokom naredne godine. Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević u Beogradu nema čak ni ulicu, zato je vreme da mu se odužimo, kao i njegovom ocu, kralju Petru.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.